Coyote

Az elfelejtett háború [3.]

2021. október 28. - Coyothe

Nagy háborús-film rajongóként megnézek mindent, ami a történelem nagy háborúit mutatja meg, főleg azokat, amelyek a második nagy világégéssel foglalkoznak, mivel a műfaj kedvelésén túl imádom a modern-kori csatákat, harckocsikat és a keleti illetve nyugati fronti látványos bemutatását is. Nagy kedvencem például A leghosszabb nap (1962), a Das Boot (1981), A híd túl messze van (1977), Ellenség a kapuknál (2001), a Kelly hősei (1970), A halál 50 órája (1965), az újabbak közül pedig A fegyvertelen katona (2016). Ilyen anamnézis után talán nem meglepő, ha azonnal "rárepültem" a Netflix új mozijára, mely Az elfelejtett háború címet kapta. (Úgy is mondhatnám: egy coyote számára alap ennek a filmnek a megnézése.)

haboru1.jpg

A kép forrása: https://www.netflix.com/hu/title/81166791

Hogy miért különleges a film? Először is mert nem hollywoodi blockbuster és még csak nem is amerikai produkció. Hollandok készítették, sztárok nélkül, egyszerű kivitelben és mégis hihető, sőt hiteles formában.

A helyszín a nácik által megszállt és a szövetségesek által felszabadítani kívánt Hollandia, az idő pedig: 1944 szeptembere - októbere, amikor az angol-amerikai-kanadai csapatok épp a Benelux államok gyors visszafoglalására készülnek, amit terveik szerint a német határ gyors elérésére követ majd. A terv azonban nem jön össze, legalábbis nem sikerül az eredeti, gyors kivitelezést megvalósítani. A Schelde torkolatában váratlanul erős ellenállásba ütköznek, pedig a folyó két partjának elfoglalása nélkül a szövetségesek nem használhatják Európa egyik legnagyobb kikötőjét, Antwerpen dokkjait sem. Ráadásul a nagy-szabású ejtőernyős hadművelet (Operation Market-Garden) is kudarcba fullad, melyet az arnhemi Rajna-híd megszerzéséért és az addig elvezető kisebb hidakért indítanak. (Az ok: "messze volt a híd", plusz egy komplett SS páncélos hadtestre dobják le az angol ejtőernyősöket [mint hópihéket a kazánba]) Elmondható tehát, hogy 1944 ősze nem úgy alakul a nyugati fronton, ahogyan azt az angolok és amerikaiak előzetesen elképzelték.

haboru2.jpg

A kép forrása: mafab.hu

Ebben a kudarcokkal teli háborús közegben egy három szálon futó történetet ismerhetünk meg Matthijs van Heijningen rendező tolmácsolásában. Az egyik szálat egy holland család sztorija jelenti, ők a Visser család, a csinos, fiatal Teuntje Visser (Susan Radder), az apa, doktor Visser (Jan Bijvoet) és ellenállásban tevékenykedő ifjú Dirk Visser (Ronald Kalter). A fiú az életét kockáztatja azzal, hogy a németeket fényképezi és a kópiákat a szövetségesekhez próbálja eljuttatni, viszont az apa, Visser doktor inkább megalkuszik és a túlélés érdekében vállalja a látszólagos behódolást a nácik felé. A csinos Teuntje egy pontig csupán sodródik az események kereszttüzében, majd egy tragikus esemény aktivizálja őt is és fontos szerepet vállal a németek elleni küzdelemben.

A második szál egy alig 23 éves holland náci története, ő Marinus van Staveren (Gijs Blom) aki bár holland létére a német hadseregben szolgál, ám fokozatosan belátja, hogy a nácik kegyetlen és embertelen módon igázzák le Európát. Katonai szolgálatának utolsó szakaszát Hollandiában tölti, ahol annyi igazságtalanságot lát, hogy inkább az ellenállókat kezdi segíteni. A film harmadik történetszála egy brit pilóta sorsán keresztül láttatja a szövetséges katonák megpróbáltatásait Hollandiában. William Sinclair (Jamie Flatters) előbb ejtőernyősként, majd a Scheldéért folyó frontkatonaként veszi ki részét a harcokból.

haboru3.jpg

A kép forrása: dutchtimes.nl

A három szál a film utolsó szakaszában találkozik egymással egy félig tragikus félig győzelmet hozó befejezésben. Ami az értékelést illeti: egy különleges filmről van szó, mely nélkülözi az amerikai dagályosságot ellenben reálisan és átélhető sőt elgondolkodtató formában mutatja meg a második világháború egy szeletét, (mégpedig több szemszögből). Jók az alakítások is, melyek közül Gijs Blom és Susan Radder játéka emelkedik ki leginkább. Kapunk kiváló csata-jeleneteket, látványos képeket a frontról és egy olyan szín-fény világot, mely szinte körbefog bennünket és amitől úgy érezhetjük mi is ott vagyunk a fakó, sáros, vizes, füstös hollandiai frontvonalban.

80_szazalek.jpg

A Coyote értékelése: erős 80% a nagyon jó rendezés, az érdekes sztori és az átélhetőséget biztosító látvány-világ miatt. Ajánlom minden háborús-film fannak, nem bánják meg, ha bevállalják ezt a filmet.  

coyote_alul.jpg

2021.10.28.14:43

A bejegyzés trackback címe:

https://coyothe.blog.hu/api/trackback/id/tr1116737748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2021.10.30. 00:42:57

Letisztult, egyszerű történetvezetés, manírok nélküli játék (minden szereplőnél) és a háborús helyszínek, összecsapások realista bemutatása. Nekem is nagyon tetszett.
süti beállítások módosítása