Coyote

Miért jók a Mission Impossible filmek?

2023. július 18. - Coyothe

A legelső Mission Impossible filmet még maga Brian de Palma készítette 1996-ban és főszereplője: Tom Cruise még csak 34 éves volt benne. Izgalmas volt, formabontó és egyesítette James Bond karakterét egy akciósztár illetve egy krimi-hős előnyeivel. Ezzel megszületett a filmtörténet mára ikonikussá váló új karaktere: Ethan Hunt (Tom Cruise), aki okos, ravasz, gyors, kitűnően lő és még jobban verekszik no meg különleges kütyüket használ, bármit elvezet és akárkinek az alakjában képes megjelenni. Ez utóbbi főleg specialitása: profi maszkok révén más személyiségekben való megjelenés.

mission_impossible.jpg

A kép forrása: denofgeek.com

Huntnak mindig van saját csapata is, melynek kezdetektől aktív tagja Luther (Ving Rhames) már a legelső epizódtól kezdődően, később pedig a harmadik résztől megjelenik Benji (Simon Pegg), a negyedik résztől Brandt ügynök (Jeremy Renner), az ötödiktől pedig Ilsa (Rebecca Ferguson). Ami a rendezőket illeti: Brian de Palma után 2000-ben John Woo, 2006-ban J.J.Abrams, 2011-ben pedig Brad Bird vette át a direktori teendőket. Végül jött az 5., 6. és 7. rész, melyeket ugyanaz a rendező készített: Christopher McQuarrie (aki egyébként 2012-ben a Jack Reachert is készítette [mégpedig zseniálisan, tegyük hozzá]).

Miért különleges Ethan Hunt alakja és miben tér el James Bondtól? Hunt inkább akcióhős mint elegáns sármőr és nem egy dekadens angol kém, hanem egy hatékony amerikai kommandós, aki képes rejtélyek megoldására is. Vagyis egyesíti az ész és erő képességeit a technikai képzettséggel és kaszkadőr-mutatványokkal. Kezdetektől kedvencem ez a karakter. Hogy mitől jók a Mission Impossible filmek? Attól, hogy egyszerre adnak rejtélyeket (vagyis dolgoztatják meg agyunkat) és látnak el bennünket élvezetes akciókkal, stílusos kaszkadőr mutatványokkal és szórakoztató karakterekkel illetve rengeteg izgulni-valóval (valósággal bombázva érzékszerveinket).

missionimpossible_karakterek.jpg

A két legrégibb karakter Tom Ctruise két oldalán: Benji és Luther. Forrás: LINK

Az Impossible Mission Force (IMF) egyébként (ahol Ethan Hunt dolgozik) egy titkosan működő amerikai kormány-ügynökség, mely lehetetlennek látszó feladatokat old meg és a CIA nagy riválisa. A Mission Impossible filmekből eddig 7 db készült, melyek közül az utolsó két epizód kapta a legmagasabb pontszámot az IMDb-n: a hatodik rész (Utóhatás - Fallout) 7,7 pontot, a legfrissebb fejezet pedig (Leszámolás) 8,1 pontot. Coyote rangsora ettől kicsit eltér, nálam az abszolút aranyérmes máig a 2015-ös ötödik epizód, mert fordulatokban gazdag és az akciók is élvezetesek, miközben az alaptörténet is hihető.

1. Titkos nemzet (Rogue Nation) 5.rész=>90% (IMDb: 7,4)
2. Mission Impossible 3. rész (2006) => 85% (IMDb: 6,9)

3. Fantom protokoll 4. rész (2011)  =>  80% (IMDb: 7,4)
4. Mission Impossible 7. rész (2023) => 75% (IMDb: 8,1)
5. Utóhatás (Fallout) 6. rész (2018) => 75% (IMDb: 7,7)
6. Mission Impossible 1. rész (1996) => 70% (IMDb: 7,1)
7. Mission Impossible 2. rész (2000) => 65% (IMDb: 6,1)

Természetesen mindenkinek megvan a maga rangsora az eddig elkészült MI filmekről. A legújabb részről melynek címe Leszámolás egy korrekt elemzés olvasható a Harper blogon! Addig is mindenkinek ajánljuk ezt a bizonyos hetedik részt, mely a mozikban épp most tekinthető meg, ... coyote üvöltéssel! :)

coyote_alul.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://coyothe.blog.hu/api/trackback/id/tr4618169575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.07.19. 16:59:36

Talán az 1. és a 3. részt láttam.
Nem fogott meg.

Coyothe 2023.07.19. 17:01:24

@gigabursch: Pedig a harmadik kivételesen jó az Oscar díjas Philip Seymour Hoffmannal. Ha nem tetszett, akkor ne erőltesd magadra az MI filmeket. Én így vagyok a Gyűrűk ura és Trónok harca filmekkel. Soha nem tudtak megfogni. Nem is nézem ezeket.

gigabursch 2023.07.19. 20:19:39

@Coyothe:
Akkor ezt jól megbeszéltük...
:-))
süti beállítások módosítása