Coyote

A tolvajok hadserege, egy ütős akció-vígjáték

2021. november 20. - Coyothe

Bár a nehezen kimondható (és megjegyezhető) nevű Matthias Schweighöfer nem kapott kulcskaraktert Zack Snyder Halottak hadsereg című idei, Netflixes zombis akció-horrorjában, játékára mégis felfigyelt mindenki. A személyéből ugyanis valahogy játékos komikum árad, mely hitelességgel párosul és különlegessé teszi mindazt, amit a vásznon csinál. A sikeren felbuzdulva Schweighöfer rendezőként és főszereplőként is belevágott az említett film előzmény-fejezetébe, mely "A tolvajok hadserege" címen jelent meg nemrégiben (szintén a Netflixen).

tolvajok.jpg

A kép forrása: port.hu

A sztori önmagában is érdekes: adott egy 40-es német átlagpolgár, Sebastian (Matthias Schweighöfer), aki egy nyugis vidéki bankár életét éli magányosan és unalmasan. Egyetlen különlegessége, hogy nagyon ért a széfekhez, főleg egy bizonyos széf-készítő mester trezorjaihoz. A véletlen úgy hozza, hogy éppen ezek kinyitására készül egy banda, mely fel is keresi Sebastiant, a csinos Gwendoline (Nathalie Emmanuel) révén. (A felkeresésre azt követően kerül sor, hogy Sebastian széfekről szóló youtube videóját megtekintette és értesült arról, hogy a férfi megnyert egy széf-feltörő versenyt. [Amire egyébként maga Gwendolin hívta meg Sebastiant és személyesen is látta diadalát.]) 

A páros kezdetben tartózkodó egymással, de idővel kialakul köztük a kölcsönös szimpátia és vonzalom. Pedig nagyon eltérő karakterek: Gwendolin kislány kora óta zsebtolvaj és bankrabló, amellett vagány, merész és kitűnő verekedő is. Ezzel szemben Sebastian félénk típus, nem bírja az erőszakot és inkább visszahúzódó mint "tökös". Gwendolinhoz jobban illene a banda feje, a jóképű, kigyúrt macsó, Brad (Stuart Martin), akiről viszont kiderül, hogy egy önző tuskó. A súrlódások dacára a csapat sikeresen hajt végre két bankrablást is, ám a második után kettészakad a banda: egyik fele Sebastian - Gwendolin vezetésével külön utakra lép, míg Brad és Rolph (Guz Khan) sötét terveket fontolgat.

tolvajok_hadserege2.jpg

A kép forrása: hu.ign.com

Remek a tempó, jó a rendezés, érdekes az alaptéma, (illetve script)  és élvezetesek az akciójelenetek is. A tolvajok hadserege a Netflix egyik legjobb akció-vígjátéka, remek alakításokkal (már amennyire ebben a műfajban lehet nagy ívű alakításokról beszélni).

Külön kiemelendő Nathalie Emmanuel játéka a filmben, aki a legjobb Fast & Furious rész óta (mely szerintem Halálos iramban 7.) az egyik legnagyobb kedvencem. Kitűnően hozza karakterét és gyönyörű jelenség (minden jelenetében más oldalát mutatja meg, mindig új frizurával és ruhában).

Összességében elmondhatom: régóta vártam már a Netflixen egy ütős alkotásra és végre ezzel a filmmel most megkaptam. A coyote üvöltés kiérdemelten jár a készítőknek és szereplőknek. Meglepő, hogy ez az eredmény nem a "Különösen veszélyes bűnözőké" lett nálam, noha a 200  milliós költségvetéssel és a három sztárral kétségtelenül mindent elkövettek a sikerért. Ez a film mégis lekörözi eredetiségével és sztorijával, illetve a két főszereplő - Nathalie Emmanuel és Matthias Schweighöfer - teljesítményével.

A Tolvajok hadseregét minden akció és krimi rajongónak csak ajánlani tudom, főleg azoknak, akik szeretik a különleges karaktereket. Egyetlen negatív kritikám, hogy kicsit túl sok a sztoriban a széf-nyitási jelenet, az elhúzott feltöréses scene. De ez megbocsátható a jól megkreált zárás miatt is, mely tökéletesen illeszkedik a történet folytatásaként már bemutatott Halottak hadseregéhez. Értékelésem: 85%

85_szazalek.jpg

Értékelésem: 85%, ami úgy oszlik meg, hogy rendezés: 90%, színészek: 85%, látvány: 80%, alapsztori: 90%, vagyis szinte mindenben kiemelkedő szerintem. A Rotten Tomatoes 71%-ot ad a filmnek, némileg aláértékelve Schweighöfer rendezését, de elismerve átlag-feletti minőségét.

coyote_alul.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://coyothe.blog.hu/api/trackback/id/tr7016758734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wadcutter 2021.11.22. 06:31:37

Kaliforniában lehet, már másra gondolnak a boltosok, ha meghallják a tolvajok hadserege kifejezést. Jobb volt nekik védelmi pénzt fizetni régebben a maffiának,mint most ebben a szabad világban végignézni tehetetlenül a boltjaik kirablását.

Argus_ 2021.11.22. 10:35:00

Valahogyan kiemelkedik ez a film az átlag akciófilmek közül. Szerintem ezt egyedi stílusának köszönheti. Schweighöfer szuggesztív pali, Nathalie Emmanuel pedig simán lélegzetelállító.
süti beállítások módosítása