Coyote

A magyar történelem leginkább összetett 4 éve [13.]

2022. január 03. - Coyothe

A lehető legnehezebb korszak a diákok számára, összetettsége, bonyolultsága és az egész világra kiterjedő szerteágazottsága, nehezen áttekinthető összefüggés-rendszere miatt az 1918 -as esztendőtől az 1921-es esztendőig terjedő 4 év. Egészen pontosan az 1918 január elsejétől 1922 január elsejéig tartó kerek 4 esztendő. Miért olyan bonyolult ez a korszak?

tanacskozt.jpg

Tömeg a tanácsköztársaság idején (1919 március 23.) forrás: mek.oszk.hu

Először is itt az 1918-as év, melyben még bőven tart az első világháború, egészen november 11-ig, a compiegnei fegyverszünetig (vagyis majdnem az esztendő végéig). A frontokon ekkor áll be a fordulat szinte mindenhol, a központi hatalmak (Németország, Monarchia, Bulgária, Török Birodalom) ekkor rogynak meg végzetesen. Franciaországban az amiensi csata (1918 augusztus 8.), az olasz fronton a harmadik piavei ütközet (1918 október 24), a Balkánon pedig d'Esperey tábornok bulgáriai áttörése (1918 szeptember 15) döntő jelentőségű Antant-győzelmeket hoznak.

Eközben Európa-szerte fontos változások történnek. Ilyen például, hogy a németek elkergetik császárukat (1918 november 9.), így megszületik a Weimari köztársaság (egészen Hitler hatalomra kerüléséig), az orosz kommunisták pedig kivégzik cárjukat (II. Miklóst) és annak egész családját (1918 július 17.). Innentől Oroszország 3 évnyi véres polgárháborúba keveredik, milliók halálával. Európa-szerte szélsőbaloldali és később szélső-jobboldali mozgalmak, felkelések, tanácsköztársaságok követik az első világháború harcait. A kontinens nyomorog, ráadásul megjelenik a spanyol-nátha, mely milliókkal végez.

Nálunk közben kirobban az őszirózsás forradalom Károlyi Mihály vezetésével (1918 október 30.). Ennek kettős célja: a Monarchiából való kilépés és egy általános választójogra épülő parlamentáris köztársasági berendezkedés megteremtése. A három és fél hónapos "kísérlet" azonban teljes kudarcot vall, mert általános a nyomor, az éhezés és a fegyverszünetek dacára továbbra is hazánkat támadó cseh, román illetve szerb csapatok ugyanúgy rombolják az országot, mint maga a háború. És ez ellen Károlyi semmi sem tesz.

Aztán következik 1919, nálunk teljes a káosz: Károlyit ugyan elzavarják (lemondásra és elmenekülésre kényszerül) de helyére jönnek a kommunisták, Kun Béla és bandája (köztük egy alacsony, kopasz bolsevik, bizonyos Rosenfeld Mátyás, alias Rákosi Mátyás). Négy hónapra a tanácsköztársaság vörös-terrorját nyögi az ország. Közben Párizsban 1919 január 18-án összeül a győztesek konferenciája és sorra kényszerít diktátum-szerű békéket a vesztesekre, így Németországra, Ausztriára, Bulgáriára, Törökországra és Magyarországra. Pontosabban ránk egyelőre nem tudnak semmilyen békét kényszeríteni, mert nincs aki aláírja azt. Hazánkban 1919 nyarán ugyanis nincs legitim vezetés, mert ekkoriban itt a román hadsereg az úr, mely Clemenceau parancsára érkezik a tanácsköztársaság leverésére. (A kommunisták eliszkolnak, Rákosi Moszkvába; innen tér majd vissza először 1924-ben, majd 1945-ben.)

horthy.jpg

Horthy bevonul Budapestre 1919 november 16. Forrás: gondola.hu

Az Antant diplomatát küld tehát ide bizonyos George Clerk nevű angol tárgyalót, hogy találjon itt valakit, aki nem kommunista, nem is a Habsburgok embere és képes létrehozni egy működőképes rendszert, mely aláírja végre a trianoni diktátumot. Clerk nem másban, mint egy bizonyos Horthy Miklósban látja a megoldást: van 10 ezer katonája, van tekintélye (korábban a Monarchia flottájának vezetője volt) és egészen biztosan nem kommunista, viszont mindenki tiszteli és el is fogadja. Alku születik tehát: Horthy rendet tesz, kormányt hoz létre Magyarországon, választásokat tart, parlamentet hoz létre és legfőképp: delegációt küld Trianonba, melyek fejében övé lehet majd a legfelső hatalom (akkor még nem eldöntve ennek megnevezése) és Clemenceau kiparancsolja innen végre a románokat. A zűrzavar innentől csökkenni kezd, bár a Horthyhoz hű, de nem közvetlenül parancsnoksága alá tartozó katonai szabadcsapatok szabályos kommunista-üldözéseket folytatnak vidéken, mégpedig 1919 őszétől egészen az 1921-es esztendőig (ekkor majd Teleki beszünteti működésüket). Ez a fehér-terror korszaka ismeretlen számú áldozattal.

Az Antant - Horthy alkut 1919 őszén mindenki betartja: Horthy ellenforradalmi rendszert hoz létre hazánkban (mely kifejezésben az "ellen" szó a baloldali forradalmakkal szembeni konzervatív-nemzeti oldalt jelenti) a románok pedig kivonulnak és béke-delegáció utazik Párizsba. Az Apponyi-féle küldöttség azonban lemond (nem hajlandó aláírni Magyarország megcsonkítását), így a trianoni kastélyban végül két politikailag súlytalan diplomata írja alá történelmünk legigazságtalanabb diktátumát (1920 június 4.) Megkezdődik az új határok kijelölése egy nép szétszakítása.

Az új magyar politikai rendszer életképességét Horthy kormányzóvá választása teszi valódivá 1920 március elsején. Ám a berendezkedés konszolidációjára még éveket kell várni és előbb Teleki Pál, majd Bethlen István kell hozzá. Kettejük józan munkássága teremti meg a király nélküli királysággá váló új Magyarország kiegyensúlyozott működését. De előtte még 1921-ben két királypuccs is próbára teszi Horthy hatalmának biztos lábakon állását: az ifjú IV. Károly kétszer is megkísérli a hatalomátvételt, mely kísérletek életre hívják a magyar-ellenes Kisantantot.

bethlen_horthy.jpg

Bethlen és Horthy. Forrás: link

Bár a Horthy-korszak 1922-től lassú és fokozatos talpra állást, rendeződést és békés fejlődést hoz (közben kisebb-nagyobb válságokkal), egyúttal életre hívja a revizionizmust is, mely előbb mélyen a néplélekben, majd kormányzati és diplomáciai szinten is elégtételt követel illetve a régi Nagy-Magyarország visszaállítását tűzi ki célul. Mivel 1933-tól mindkettőt Hitlertől reméljük, igy egy új katasztrófa felé kezdünk el menetelni. (De ez már természetesen nem a zűrzavaros 4 év krónikájához tartozik.)

Az 1918 és 1921 közti korszak hozott tehát őszirózsás forradalmat, tanácsköztársaságot, vörös terrort, fehér terrort, ellenforradalmat, Trianont, királypuccsot, antiszemitizmust, szétszakadást, revizionizmust, miközben alig 4 (azaz négy) esztendő telt csupán el. Megértéséhez és tanulmányozásához még ma is nagy olvasottság és széles körű ismeretanyag kell. Talán ezért is olyan nehéz a tanítása az ifjúság számára, mint ahogy nekünk, felnőtteknek is tisztába kell tennünk olykor a korszakhoz kapcsolódó ismereteinket.

***

coyote_alul.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://coyothe.blog.hu/api/trackback/id/tr5416802752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Control_ 2022.01.04. 22:31:25

A fehér terror ezrekkel végzett és valóban 1921-g tartott, mikor Teleki jogszabályban tiltotta be a szabadcsapatok további működését. Amúgy köszi a cikket! Érdekes volt és tanulni is tudtam belőle pár dolgot.

Coyothe 2022.01.04. 22:34:24

Team Vincent! Jó, volt haja, de alacsonynak akkoriban is alacsony volt. A 157 centi éppúgy alacsonynak számított 1919-ben, mint 1950-ben. ... És a "hitelesség" nem a hajviseletről szól. Mellesleg mindenki alacsony kopaszként emlékszik rá. Afféle szófordulat.

Fritz Gerlich 2022.01.04. 22:36:21

Az 1918/19-es évek voltak a leginkább zavarosak. A hétköznapi emberek ebből azonban csak a nélkülözést és nyomort látták.

Történelemtanár_ 2022.01.05. 00:17:31

@Fritz Gerlich: Az 1918 és 1921 közti időszak VILÁGSZERTE a XX. század legzavarosabb időszaka volt. Éhezés, járványok, háborús áldozatok, forradalmak, ellenforradalmak, puccsok, polgárháborúk mindenütt.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.01.05. 11:13:43

Vörös terror,
Fehér terror,
Syntax error,
Fatal error

Coyothe 2022.01.05. 11:22:47

@Anonimmuni Tas: Az "életre hívás" szókapcsolat elsősorban a Horthy-kori diplomáciában való megjelenést jelenti a posztban, hiszen Gömböstől kezdve (aki az egyik első európai vezetőként látogatta meg 1933-ban a választásokon győztes Adolf Hitlert) a revizionizmus hivatalosan jelenik meg a magyar külpolitikában. Területekre visszaszerzésére kapunk ígéreteket Németországtól, de cserébe közelednünk kell minden téren Németországhoz (Antikomintern Paktumhoz csatlakozás, kilépés a Népszövetségből, zsidótörvények bevezetése, csatlakozás a Háromhatalmi Egyezményhez stb). Amellett a "revizionizmus" megjelenése némileg igenis tudatos program, gondoljunk például arra, hogy 1920 után a magyar iskolákban a tanítás megkezdése előtti imákba is bele kellett tenni a Csonka-Magyarországot.

pragmatika 2022.01.05. 23:10:18

Minden történelmi esemény előtt van egy elágazási pont, ahol eldől, hogy milyen irányba robbannak ki a folyamatok.
Ez volt 18-ban a defetista és az antant irányában szervilis Károlyi hatalomra jutása.
Egy dologban igazuk van a ballibsiknek, akik azt állítják, hogy a károlyit megelőző vezetés is hibás volt.
Csak nem úgy van igazuk, ahogy gondolják.
A károlyit megelőző vezetés abban hibázott, hogy károlyit egyáltalán a hatalom közelébe engedték. Hisz nyilvánvaló volt a tehetségtelensége, ahogy az is, hogy Wekerle után ők következnek. Na, ezt nem szabadott volna hagyni. Háborús helyzet volt, (Fiumei felkelés) ami ordított a rendkívüli állapot kihirdetéséért, és a parlamenti ülések szüneteltetéséért. Ezzel szemben a parlamentben vitázgattak, károlyi, meg úgy érezte, neki hoz politikai előnyt a Fiumei lázadás.
Elérkezett hát a töréspont, károlyiék hatalomra kerülése, és innentől vált minden visszafordíthatatlanná.
Mire károlyi lemond, a vix jegyzék, már egész erdélyt a románok megszállása alá kívánja helyezni, a tiszántúlról meg minden magyar fegyveres erőt ki akar vonatni.
Innentől esély nem volt arra, hogy a területi integritásért folytatott harcokkal a károlyiék által átadott fegyvereinkkel harcoló kisantant erők ellen mi tartós sikereket érjünk el.
A nemzeti tragédia nagyon találó kifejezés, mivel az események hordozzák annak minden műfaji elemét.
És a tragédia központi kulcs momentuma, egy balliberális kormány hatalomra kerülése volt, a legalkalmatlanabb pillanatban. (Érdekes, hogy a balliberális kormányzás később sem vált az ország javára. Valahogy mindig válsághelyzet lett a vége.)

pragmatika 2022.01.05. 23:10:35

@Fritz Gerlich:

"Az 1918/19-es évek voltak a leginkább zavarosak. A hétköznapi emberek ebből azonban csak a nélkülözést és nyomort látták. "

Ahogy a kisantant területén is. Mégis összeszedték magukat, károlyi segédletével, aztán benyomultak, fegyveresen.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.05. 23:10:45

@Anonimmuni Tas:

Károlyi naiv módon hitt a pacifista szólamoknak. Amikor észbe kapott már késő volt.

Trouble 2022.01.05. 23:11:46

Ügyes összefoglaló !
Érdekes volt és tanulni is tudtam belőle pár dolgot. +1
Köszönöm.

chrisred 2022.01.06. 06:36:36

@pragmatika: Azzal a különbséggel, hogy őket a nagy antant támogatta.

Coyothe 2022.01.06. 06:40:15

Chrisred! krveress. Hiába küldöd be, nem teszem ki, mert egyszerűen nem stimmel, amit irsz. A clemenceau-jegyzékről igen, de a tanácsköztársaság bukásáról nem. Mert azrlt igenis a román (és közvetve Antant agresszió) okozta.

solar flare 2022.01.06. 13:58:19

Persze, "fehér terror"... Erre van egy jó idézet Gómez Dávilától:

'A baloldal a „terreur blanche” mottóval bélyegzi meg azokat a korszakokat, melyekben csakis gyilkosokat gyilkolnak.'

Coyothe 2022.01.06. 14:00:35

@solar flare: Nicholas Gomez Davila (1913-1994) egy érettségivel rendelkező, (bár kétségtelenül olvasott), ám mégis csak egyetemi végzettség nélküli, megszállottan vallásos, szinte hisztérikusan demokrácia ellenes reakciós kolumbiai iró volt, aki a "szellemi arisztokraták" vezetésében hitt. Nem egyszer kritizálta a baloldal mellett a jobb oldalt is, a korrupciót felemlegetve. (Ebben az egy dologban igaza volt írásaiban). A baloldaliságról és a demokráciáról azonban gőze nem volt, demokratikus országban csak gyermekként élt. A fehér terrorról fogalma nem lehetett a kolumbiai hegyek közt töltve egész életét.

Muhammad Balfas 2022.01.06. 22:49:44

@Coyothe:

Néhány érettségivel rendelkező, ám mégis csak egyetemi végzettség nélküli író:

Karinthy Frigyes
Kosztolányi Dezső
Márai Sándor
Tersánszky
Kertész Imre

Szegény-Nobel esélyes-Nádas Péter pedig érettségit sem szerzett...

Coyothe 2022.01.06. 22:51:50

@Muhammad Balfas: Csak van egy nagy különbség. Az általad felsoroltak nem avatkoztak politikai témákba és nem abból állt "művészetük" hogy egy adott politikai oldalt bíráltak és becsméreltek. Karinthy vagy Kosztolányi és a többiek művei nem politikai bírálatok.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.06. 22:52:36

@chrisred:

Bizonyos határok között. Nyilván azt nem engedték volna, hogy Nagy-Magyarország egyben maradjon, illetve, hogy jelentős nem magyar kisebbség kerüljön a magyar határokon belülre, de az belefért volna, hogy az etnikai határoknak megfelelőbb országhatárok jöjjenek létre.
Persze ehhez kb, az etnikai határokon kellett volna állnia a magyar hadseregnek, amely köszönhetően annak, hogy Károlyi magyar miniszterelnök bedőlt a pacifista humbugnak, nem állt ott. Ha ez lett volna a helyzet, nyugaton szentesítik a kialakult status quo-t, mert ők is mihamarább le akarták zárni ezt az ügyet.
süti beállítások módosítása