Coyote

A legjobb politikus-mondatok a választásról [20.]

2022. április 12. - Coyothe

A 2022-es magyar parlamenti választás (inkább szavazás) éppen ugyanolyan fél-demokratikus és fél-igazságos volt, mint az egész magyar berendezkedés 2010 óta: vagyis egyszerre volt egyértelmű és hamis, valós és valótlan, törvényes és elcsalt. Utóbbi a rengeteg kormányzati csúsztatás, ellenzék szájába adott mondat, unfair kormányzati média-fölény és háborús félelmet meglovagoló Fidesz-kommunikáció miatt. A Fidesz ugyanis képes volt az általános háborús félelmet kihasználni és a maga javára fordítani, azt üzenve választóinak, hogy míg Orbán Viktor távol tartja hazánkat a szomszédos háborútól, addig politikai ellenfele a háborúba viszi Magyarországot. Ezzel meg is nyerte a választást. 

A magyar politikusok eltérő módon reagáltak a legkevésbé sem meglepő, sorrendben negyedik Fidesz-győzelem (és kétharmados Fidesz-diadal) tényére. A Médianaplót készítő Zöldi László április 11-én kelt posztjában összegyűjtötte ezeket a reakciókat:

-- Pont akkor nyertünk a legjobban, amikor mindenki összeállt ellenünk. (Orbán Viktor miniszterelnök, Hír TV, április 3.)

-- Attól, hogy hat sánta összeállt, nem futnak gyorsabban. (Vona Gábor volt Jobbik-politikus, Index.hu, április 4.)

-- Nem szabad most egy-egy bűnbakot keresnünk. (Donáth Anna Momentum-politikus, Facebook.com, április 4.)

-- Ahogy szokta, a „baloldal” „megújul”. (Bödőcs Tibor humorista, Facebook.com, április 5.)

-- Az ellenzéki összefogás szétesett. (Kereszty András újságíró, Újnépszabadság.com, április 6.)

-- A magyarországi baloldal belehergelte magát egy véleménybuborékba. (Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, Magyar Rádió, április 7.)

-- Budapest lehet, hogy buborék, de annak elég nagy. (Haszán Zoltán újságíró, 444.hu, április 7.)

-- Lehet-e parlamenti választás útján leváltani ezt a rendszert? (Karácsony Gergely Párbeszéd-politikus, budapesti főpolgármester, ATV, április 7.)

-- Miként irányíthat egy félcivil, körön kívüli vezető hat áporodott, rutinba merevedő, legitimációs válsággal küzdő pártot? (Buják Attila újságíró Márki-Zay Péterről, 168 Óra, április 7.)

-- Az ellenzék idestova húsz éve nem találja Orbán Viktor ellenfelét. (Navracsics Tibor Fidesz-politikus, Karc FM, április 7.)

-- Vegyük tudomásul, hogy a nép többsége a Fideszt akarja! (Vajda Mihály filozófus, Magyar Narancs, április 7.)

-- Ez az ember a múltat jelenti. (Haraszti Miklós liberális politikus Gyurcsány Ferencről, Klubrádió, április 7.)

-- Alig várta, hogy elbukjuk a választást. (Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt Gyurcsány Ferencről, 24.hu, április 8.)

-- Márki-Zay Péter a kétharmad felelőse. (Barkóczi Balázs DK-politikus, Facebook.com, április 8.)

-- Már mindenki megtartotta a sajtótájékoztatóját arról, hogy a másik a hibás. (Lendvai Ildikó szocialista politikus az ellenzéki pártokról, Facebook.com, április 8.)

-- Ellenzékváltás nélkül nincs kormányváltás. (Puzsér Róbert publicista, Magyar Hang, április 8.)

-- Örülnék, ha az ellenzéki képviselők bejárnának a munkahelyükre. (Nagy Attila Tibor politológus a parlamenti munkáról, ATV, április 8.)

-- Nemcsak Márki-Zaynak, hanem a pártpolitikusoknak is menniük kell. (Lengyel László publicista az ellenzéki pártvezetőkről, Népszava, április 9.)

-- Dobrev Klárával győztünk volna. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus, YouTube.com, április 9.)

-- Mindenkinek jobb lenne, ha ez a baloldal a sokadik vereség tán végleg távol tartaná magát a politikától. (Kiss Ferenc újságíró, Magyar Nemzet Online, április 10.)

-- Nem fogunk bojkottálni semmit, mert az ellenzék korlátozott lehetőségeinek a megoldását nem a további önkorlátozásban látjuk. (Ungár Péter LMP-politikus, Facebook.com, április 10.)

Forrás: Médianaplo

A történtek alapján az azért mindenképp egy jogos kérdés, amit Karácsony Gergely fogalmazott meg április 7-én az ATV-ben: "Lehet-e parlamenti választás útján leváltani ezt a rendszert?" Mert mi a garancia arra, hogy 2026-ban és 2030-ban nem pontosan ugyanez fog majd megint megtörténni: az ellenzék szájába adott valótlan állításokkal (melyeket aztán az állami TV csatornákon null 24-ben nyomnak) és egy újabb nemzetközi válság kapcsán megfogalmazott pánikkeltéssel. De ki tudja, talán 2040-re fordul a kocka. Addigra Orbán Viktor 77 éves lesz és talán visszavonul. Másban most nem nagyon lehet bízni.

coyote_alul.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://coyothe.blog.hu/api/trackback/id/tr317805945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása