Coyote

Kerítésépítések korszaka: a múlt és jelen nagy kerítései és falai [10.]

2021. november 27. - Coyothe

Napjainkat nyugodtan nevezhetjük a kerítések (vagy kerítésépítések) korszakának, hiszen szerte Európában (és a világon is szinte mindenhol pl a mexikói - amerikai határon, Izraelben ... stb) láthatunk hosszú kilométereken át végighúzódó (vagy éppen most épülő) hatalmas kerítés- és falrendszereket, melyek többsége a migránsok megállítására készül. Persze a XX.századi történelem is bővelkedik falakban, kerítésekben. Nézzük először ezeket.

Első helyen természetesen a berlini fal áll, mert történelmi jelentősége ennek az akadály-rendszernek volt a legnagyobb. Noha ma már nem áll csak bizonyos szakasza(i) léteznek, (emlékmű jelleggel), máig a világtörténelem legismertebb fala (a kínai nagy fal és pl Hadrianus fala mellett).

berlinifal.jpg

Berlini fal. (A kép forrása: vaticannews.va)

Hatvan évvel ezelőtt,  1961 augusztusában Walter Ulbricht NDK pártvezér és Nyikita Hruscsov szovjet első-titkár parancsára 155 kilométer hosszan épült meg, nyugat- és kelet Berlint elválasztva. Mintegy 28 éves fennállása alatt a hidegháborús korszak szimbólumává vált. Második helyen az izraeli fal-rendszer áll (West Bank barrier) Palesztinában, mely 708 kilométeren át kanyarogva választja el a ciszjordániai palesztin területeket Izraeltől. A falat 2000 szeptemberében kezdték el építeni (a második intifáda kezdetén), hogy megakadályozzák a palesztin öngyilkos merénylők Izraelbe jutását.

izraeli_fal.jpg

Az izraeli fal (A kép forrása: aljazeera.com)

A fal 8 méter magas, tetején szögesdrót húzódik és néhol őrtornyok szakítják meg. A fal mentén nagyon szigorú a járőrözés, vannak kamerák és szigorúan őrzött átjárók is. Az izraeli fal előkelő második helye elsősorban áthatolhatatlanságának és korszerű kivitelének köszönhető. Ugyanakkor nem ez a fal tekinthető napjaink leghosszabb akadály-rendszerének.

izraeli2_fal.jpg

Az izraeli fal a levegőből és térképen (A kép forrása: news.yahoo.com)

Korunk leghosszabb kerítése az amerikai - mexikói határon húzódik (Mexico-USA barrier) jelenleg 1044 kilométer hosszan, a 3115 km-es közös határ 34%-án választva el egymástól a két országot, Mexikót és az Egyesült Államokat. (További hosszabbítására készen állnak a tervek.) A kerítés nem mindenhol egyforma, egyes szakaszokon 5,5 méter magas, máshol 8 méteres. Célja az illegális határátlépések és drog-csempészet megakadályozása (vagy legalább megnehezítése), melyet csak többé-kevésbé képes megvalósítani.

mexikoi_fal.jpg

A kép forrása: BBC News

Jelenkorunk második leghosszabb modern kerítésrendszere (az amerikai-mexikói után) a szíriai - törökországi kerítés, (Syria - Turkey barrier) mely 828 kilométer hosszú és 2015-ben kezdődött megépítése. A szíriai polgárháború elől menekülő arab tömegeket és a törökökre veszélyes kurd harcosokat van hivatva visszatartani Erdogan államától. A nagyrészt betonból készült akadály-vonal mentén török katonák járőröznek, folyamatosan szemmel tartva a szíriai oldalt.

sziriai_fal.jpg

A török fal a szíriai határon (A kép forrása: dezeen.com)

Szintén jelentős a spanyol kerítés-rendszer Ceutában és Melillában (Spanish Borders), mely a spanyolok Észak-afrikai városait választja el Marokkótól. Döbbenetesen hosszú, 1564 kilométeres Nyugat-szaharai fal (Mauritania-Western Sahara border), mely állagában és minőségében a leggyengébb kivitelű, így nem egyértelműen tekinthető egybefüggő, folyamatos és valódi kerítés-rendszernek. A világ leghosszabb, 5600 kilométeres kerítése egyébként Ausztráliában a dingók (vadkutyák) ellen létesült még az 1880-as években. Napjaink nagy kerítés és falrendszerei közül kiemelendő még a görögök 40 kilométeres jól felszerelt és modern kerítés-rendszere a görög-török határon (Turkey border). Végül nem hagyható ki az Észak- és Dél-Koreát elválasztó koreai-határzár (Korean Demilitarized Zone), mely egy 250 km hosszú akadályrendszer, néhol kerítés, máshol fal formájában egy 4 km széles demilitarizált zóna közepén.

korea_border.jpg

A koreai határzár és demilitarizált övezet (Foto: independent.co.uk)

Európában jelenleg szinte napról-napra létesülnek újabb és újabb falak, kerítések, például a baltikumi országok által emelve, (Észtország, Lettország és Litvánia védekezését szolgálva, legfőképp az Oroszország felől tovább-engedett migránsok ellen), illetve a lengyel-belorusz határvonalon ugyancsak az Oroszország - Fehéroroszország vonalon Európa felé törekvők visszatartására. (Ez utóbbi ezekben a percekben is épül.) Az alábbi képen egy finn politikus, Juho Romakkaniemi térképe látható az európai kerítésekről. (Hazája szintén fontolóra vette egy finn kerítés létrehozását, az oroszországi határvonalukra.)

keritesek_terkep.jpg

A kép forrása: Juho Romakkaniemi, Twitter

Ahogyan a térképen is jól látszik: kontinensünkön a legkomolyabb hosszúságú a baltikumi határzár. Megemlítendő még a magyarországi, szlovén és makedón határ-kerítés is, melyek fontos szerepet töltenek be a legdorgalmasabbnak tekinthető, Kis-ázsiai - balkáni migráns-útvonal lezárásában.

Nem tudni meddig folytatódik ez a kerítés-építési láz és hogy a migráció fokozódása ad e újabb lökést az ilyen típusú beruházásoknak. Ha így lesz, akkor elképzelhetővé válhat egy Európát dél és kelet felől is egybefüggően határoló, egységes műszaki határzár. Az már más kérdés, hogy ez önmagában megoldja e majd a történelem egyik legjelentősebb migrációs válságát. /2021.11.27.22:19/

coyote_alul.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://coyothe.blog.hu/api/trackback/id/tr9916766386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2021.11.30. 11:18:46

Sok az illegális mászkálás, sajnos.

CSOKKI MÁLNA 2021.11.30. 11:37:40

Csak ugye nem mindegy, hogy az a kerítés téged nem enged ki, vagy másokat nem enged be a területedre.
Ezért hamis a déli határzár vasfüggönyhöz, vagy berlini falhoz való hasonlítgatása..

Medgar 2021.11.30. 11:48:55

Mi volt a poszt célja?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.11.30. 13:09:30

A területvédelem rendkívül fontos dolog. Ennek egyik eszköze a kerítés.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.30. 13:13:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem mindig és nem mindenhol. A lengyel-belorusz kerítés jó kerítés. A litván-belorusz kerítés is jó kerítés stb.

A magyar kerítés rossz, náci kerítés.

HARP3R 2021.11.30. 13:14:00

A két legkomolyabb az izraeli es a török, mert ezek valódi, beton falrendszerek kamerákkal, járőrökkel. Ráadásul a Ciszjordánia határán emelt izraeli fal 8 méter magas.

bandiras2 2021.11.30. 13:17:55

A berlini falon a géppuska befelé nézett, hogy bent tartsa a boldog kis rabszolgákat, nehogy szökjenek stalin cocialista paradicsomából.
A mi kerítésünk pedig... Olvastad az Egri csillagokat? A szigeti veszedelem megvolt? Nándorfehérvár, és megannyi kulturális sokszínűség, csak győzzük befogadni őket ugye?
Allahhu ackubaru!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.11.30. 15:48:20

Minden kerítés jogellenes és embertelen, mert az ENSZ a migrációt alapvető emberi joggá myilváűnította - persze jelentős részben a szegény vagy túlnépesedett országok szavazataival.

Refugees, welcome!
Es lebe die Willkommensgesellschaft!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.11.30. 15:53:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

kösz

Ma már képes voltam kimenni az utcára, majd hazamenni. Persze kissé szédülve, de mégis ez a korábbiakhoz képest eredmény.

Coyothe 2021.12.02. 06:44:29

@Medgar: Ha erre nem sikerült rájönnöd, akkor szerintem hagyd rá. :)))

eßemfaßom meg áll 2021.12.02. 14:45:41

Nekem is van kerítésem, a telek mint a 4 oldalán.

hittheroadjack 2022.01.01. 16:23:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

<i>"Ma már képes voltam kimenni az utcára, majd hazamenni" </i>

Miért , lebontották a kerítést a kapud előtt ? :-))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.01.01. 20:49:19

Hiába a dupla smiley, elég nagy bunkóság egy betegségből felgyógyult emberrel így "viccelődni".

hittheroadjack 2022.01.03. 18:56:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Úgy hiszed nekem tudnom kellene az olvtárs egészségi állapotáról ??? Biztosítalak róla, gőzöm sincs ki ő, annyit tudok róla, amit itt leírt a témáról.. Ennek a blog bejegyzésnek van egy konkrét témája. Én abban a kontextusban kommentáltam amit ide írt. Én ontopic voltam.
Ezek szerint ti privát levelezésre használjátok a blogot. Nem blogkonform.
süti beállítások módosítása