Coyote

Filantrópok és mizantrópok [15.]

2022. február 21. - Coyothe

Aki igazi filantróp az valódi ember-barát, másokon mindig segíteni akaró önzetlen figura, aki csak akkor érzi jól magát (akkor tekinti teljesnek az életét) ha tehet valamit a többiekért. Érzékeny a szegénységre, a kiszolgáltatottságra, a nyomorra, az igazságtalanságokra, az elnyomásra és a boldogulni nem képesek helyzetére. Maga a kifejezés görög eredetű: a "philos" azaz barát és az "antroposz" azaz ember szavak összevonásából keletkezett (a végeredmény: philo - troposz = philontrop, azaz filantróp), angolul: philanthropist.

filantrop.jpg

A filantróp típusú emberek egy része éppen ugyanolyan foglalkozást választ magának mint mindenki más, míg másik részükben annyira erős az ilyen irányú elhivatottság (a segíteni akarás), hogy szociális területen helyezkedik el: orvosként, ápolóként, szociális munkásként. Sokan közülük jótékonykodnak, társadalmi munkát végeznek, non-profit cégeknek segítenek, karitatív tevékenységeket folytatnak. Adakozóak, nagyvonalúak, bőkezűek.

Az igazi filantrópok többnyire "jó emberek", sokszor élveznek köz-szeretetet és köz-megbecsülést, barátságosak, kedvesek, kiegyensúlyozottak, jóindulatúak. Szinte mindig pacifisták, toleránsak, liberálisak és szabálykövetők. Tisztelik a törvényt, betartják a közösségek erkölcsi, jogi, törvényi előírásait.

Sokan a filantrópok ellentéteiknek tartják a mizantrópokat, ám nincs igazuk. Moliére, azaz Jean-Baptiste Poquelin (1622-1673) több mint 350 éve írta meg Le Misanthrope című drámáját, mely valójában egy társadalom-kritika és az emberi viselkedés - gondolkodás kérdéseinek boncolgatása. A mizantróp lehet emberkerülő, embergyűlölő személy, de inkább olyasvalaki, aki már nem hisz az emberek jóságában és felismeri, hogy a körülötte lévő világ mennyire képmutató. Amit ma láthatunk magunk körül az az "ál-filantrópok világa".

Az ilyen emberek (az ál-filantrópok) saját belső pszichés problémáik miatt "menekülnek" az emberbarát álca mögé és azért segítenek másoknak, hogy ezzel saját maguk felé igazolják, bizonyítsák hasznos és "jó ember" mivoltukat. Szükségük van erre, mert nagyon félnek attól, hogy a többiek rossznak, haszontalannak, értéktelennek tartják őket a hátuk mögött. A valódi filantrópoktól megkülönbözteti őket a "látszat" fontossága, a görcsös igyekezet, hogy mindenki (vagy minél többen) lássák emberbarát és segítő lépéseiket. Mindenkivel jóban akarnak lenni, mindenhol meg akarnak felelni. Ugyanakkor a valódi értéket, az igazi tartalmat nem látják, mert a sok felszínesség keretein túl már nem képesek érzékelni semmit. Nem veszik észre az árnyalatokat: a nehéz természetű, de lelkükben jó embereket és a felszínen jó, de mélyen rossz és értéktelen természeteket.

A pszichés zavarok mögött többnyire bizonytalanság, kisebbrendűségi - érzés és a gyorsan ítélkezés zavara áll illetve azon képességnek a hiánya, mely alkalmassá tesz valaki a problémák mélyére látni, az összetett személyiségű embereket megismerni. Saját életemben az "ál-filantrópizmus" egy hozzám valaha nagyon közel álló személynél vehető észre rengeteg egyéb pszichés problémával együttesen megjelenve.

Ám akárhová is soroljuk magunkat, rokonainkat, ismerőseinket (filantrópok, mizantrópok és ál-filantrópok) akkor is egy tolerancia nélküli, képmutató világban élünk, melyben csak szigetszerűen fordul elő, itt-ott a valódi moralitás.

***

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://coyothe.blog.hu/api/trackback/id/tr9517712882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása