Coyote

A rejtélyes Anonymous-csoport történelmi háttere

2021. november 24. - Coyothe

Szinte mindenki hallott már az Anonymous-csoportról, melynek szimpatizánsai (és tagjai) híres maszkjaikkal rendszeresen bukkannak fel a különböző híradásokban. Céljaik szerteágazóak és sokrétűek, de rendszerint a diktatúrák illetve elnyomó vagy önkényes szervezetek ellen lépnek fel különféle módszerekkel. Eszköztárukban többnyire hacker-támadások szerepelnek, de  tüntetésekkel és egyéb tiltakozó akciókkal is rendszeresen próbálkoznak. A nemzetközi csoport 2003-ban alakult az amerikai 4chan.org nevű imageboard oldalon. Nem mindenki tudja azonban, hogy a csoport szimbóluma, az Anonymous-álarc hogyan lett a mozgalom jelképe.

anonymous_kep.jpg

A kép forrása: link

A válasz a történelmi múltba vezet. Sok évszázada, 1605 november 5-én ugyanis egy angol lázadó csoport a brit parlament felrobbantására készült, az önkényesen uralkodó I. Jakab rendszere ellen tiltakozva. (Jakab protestáns volt annak dacára, hogy anyja és felesége is a katolikus hitet gyakorolta. Rendszere elnyomó berendezkedésként híresült el és a későbbi forradalom felé vitte a szigetországot.) Mindenesetre az ellene felkelők kis köre elszánt katolikusokból állt egy bizonyos Guy Fawkes vezetésével. Mindannyian a katolicizmus angliai üldözése ellen akartak fellépni. Guy Fawkes, akinek jellegzetes arca, bajusz-szakáll viselete adta a későbbi maszk megjelenésének alapötletét - már gyerekként édesanyjával együtt (nevelőapja hatására) áttért a katolikus hitre, noha az Erzsébet-korban már inkább a protestáns egyházak követői voltak többségben szerte a Brit-szigeteken. Fiatalon katonának állt és harcolt is a katolikus spanyolok oldalán Németalföldön. Később egy ideig Spanyolországban tartózkodott (támogatást próbálva keresni egy angliai katolikus mozgalomhoz), majd hazatért Angliába. Itt fogott aztán össze két másik katolikus lázadóval - Thomas Wintourral és Robert Catesbyvel - hogy egy robbantásos akcióval tiltakozzanak a katolikus brit főpapok elüldözése ellen. Csoportjuk később még 5 taggal bővült.  

fawkes.jpg

Guy Fawkes (A kép forrása: borroughphotos.org)

Az úgynevezett "lőporos összeesküvés" (Gunpowder Plot) azonban kudarccal végződött, mert túl sokan tudtak a tervekről. Fawkest a helyszínen elfogták a robbantás előtt és kötél általi halálra ítélték felségárulás címén. Kivégzésére 1606 január 6-án került sor a Westminster palota udvarán. (Előtte két társát akasztották és négyelték fel, ám mikor Fawkesre került volna a sor, a férfi inkább levetette magát a kivégző állványzatról és kitörte a nyakát.) November 5., az emlékezetes merénylet-kísérlet napja a XVII. század óta különleges nap Angliában, melyet Fawkes-night néven emlegetnek. A kivégzett lázadó arcképe pedig maszk formájában évszázadok óta  sajátos szimbólum, az elnyomás elleni lázadás szimbóluma.

anonymus_tuntetok.jpg

Anonymous maszkos brüsszeli tüntetők 2012-ben (Forrás: wikimedia.org)

Fawkes öröksége - a maszk 350 éve tartó töretlen népszerűségén túl - 2005-ben kapott új lendületet, amikor a mozik szerte a világon bemutatták James McTeigue filmjét, "V mint vérbosszú" címen (Hugo Weaving és Natalie Portman főszereplésével). A film Fawkes történetét modern köntösben mutatja be, a maszk felbukkanásával, mely innentől lett politikai mozgalmak főszereplője. A mai Anonymous-csoport 2003-ban jött létre de csak a film bemutatása után, 2005-ben választotta a Fawkes-maszkot jelképéül. 

Napjainkban, ahogyan egyre több az autoriter rezsim - például Törökországban (Erdogan-diktatúra), és Belorussziában (Lukasenko-rezsim) -  az Anonymous-csoport jelentősége is növekszik. Ma már fellépnek iszlamista szervezetek (Iszlám Állam) és többek közt náci jellegű oldalak ellen is, így globális jelentőségük illetve szerepük inkább pozitív előjelet kap. 

coyote_alul.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://coyothe.blog.hu/api/trackback/id/tr6016763600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2021.11.25. 15:05:17

Az a 2005-ös film talán az egyik legrosszabb film, amit valaha láttam. Logikátlan zagyvaság. A Parliamentet akarták felrobbantani, mint az elnyomás szimbólumát, holott pont az angol Parliament a demokrácia szimbóluma az egész világon. Az a film bűntett az emberiség ellen.

Az Anonyt csoport céljaival egyet tudok érteni, de az egy rossz vicc, hogy pont Guy Fawkes maszkot használnak. Ő katolikusként részt vett a németalföldiek elleni spanyol agresszióban, ott a spanyolok és katolikus csatlósaik borzalmas kegyetlenkedéseket követtek el.
Emellett a protestantizmus az angolok önrendelkezésének, függetlenségének sarokköve lett, pont a lázadó katolikusok akarták alávetni az angolokat (a királyt is) a katolikus egyház és a pápa szupranacionális uralmának. Tehát a katolikus összeesküvők lényegében az angol szuverenitás csorbításáért küzdöttek, egy idegen hatalom érdekében.
Persze ma már csak egy szimbólum a maszk, aminek a történelmi hátterét nem ismerik az emberek. Jól mutat, hatásos vizuális elem, ennyi.

para_noir 2021.11.25. 15:48:07

@Örömhernyó: az megvan, hogy az a film nem a valóság, hanem egy képregény alapján készült és a Parlament ott egyáltalán nem a demokrácia szimbóluma? Láttad te egyáltalán a filmet, vagy csak a robbantás terve van meg belőle? És mi benne a logikátlan egyébként?

eloi 2021.11.25. 17:26:11

@Örömhernyó: A szupranacionális katolicizmus volt az első jelentős próbálkozás Európa és a világ egyesítésére. Római központi vezetéssel (lásd Brüsszel) és helyi kormányzatokkal. Éppen, mint most az EU-ban. A nemzeti katolikus egyházak erős önállóságot élveztek, ahogy a mostani nemzeti kormányok (még) az Eu-ban, és csak bizonyos területeken volt meg Róma elsőbbsége (hit és erkölcs dolgában főleg). Minden másban igen erős szuverenitás volt. ...

A protestantizmus valóban egy hatalom és vagyon átcsoportosítás volt. És a nagyobb szuverenitás elérése, ami éppen szembement mindazzal, amit az egyház és ma az EU jelképez és akart(t). A népek egységét.

A protestantizmus lázadása elsősorban tehát nem is vallási kérdések miatt lett sikeres, hanem mert a vezetők - előbb a németek, aztán VIII. Henrik is - felismerték, hogy növelhetik a saját, regionális hatalmukat és vagyonukat persze a nemzetközi egyház kárára.

Maga VIII. Henrik a protestantizmus egyik legnagyobb ellenzője volt. Könyvet is írt a protestantizmus ellen a katolikus hit védelmében!!!
Egészen addig, amíg bele nem szólt az egyház a házasodási, megcsalási, asszonykivégzési dolgaiba.
Akkor, látva a német példát, ő is "protestált". Ami annyit jelentett, hogy magához vonta az egyházi/vallási hatalmat és ellenőrzést is, ő lett az angol "pápa", és elvette és újraosztotta a saját követőinek az egyház vagyonát. És nem mellesleg vallásháborút robbantott ki, mint az többi protestáns, amelyekben aztán százezrek haltak meg... És többek között az európai integráció, egységesülés hajója is elsüllyedt évszázadokra.
De legalább a saját egyháza saját főpapjaként már senki nem szólhatott bele a házasodási, válási szokásaiba...
süti beállítások módosítása