Coyote

Egy januárban kezdődő háború esélyei [12.]

2021. december 30. - Coyothe

/Politológus-történész elemzés egy esetleges orosz - ukrán háborúról/

A 2013 november 21-én kezdődő "Ukrán forradalom" mely Kijev főterén a Majdanon fegyveres összecsapásokat is hozott, végletesen megrontotta Ukrajna és Oroszország viszonyát. A konfliktus hármas következménnyel járt: egyrészt előidézte a Dunántúl méretű (2 millió lakosú), de stratégiailag nagyon fontos Krím félsziget orosz megszállását (2014 március elsején), másodrészt elindította a Kelet-Ukrajnai szeparatista harcokat (a Donbass régióban), harmadrészt pedig a nagyhatalmak viszonyában új fejezetet nyitott, hisz megkezdődött az ukrajnai befolyásért induló játszma a NATO és Moszkva között.

ukrajna_orosz.jpg

A kép forrása: rferl.com

Jelenleg a három közül ez a legutóbbi válság ad aggodalomra is okot, hiszen Oroszország mozgósít ukrajnai határai mentén és csapat-összevonásokkal készülődik egy esetleges támadásra Kelet-Ukrajna ellen. Erre a legnagyobb esély 2022 januárjában lesz, a régió útviszonyai és időjárási körülményei miatt. (A harckocsikkal, nehéz-fegyverzettel, teherautókkal illetve nagy létszámú csapatokkal való felvonulás szempontjából a január az ideálisabb.) Miként a Reuters is megírta december 17-én, mintegy 175 ezres orosz katonai erő állomásozik bevethető közelségben az ukrán határtól. Bár Putyin ebből a haderőből a látszat kedvéért már elvezényelt valamennyit, a támadásra való felkészülést nehéz lenne tagadni.

Kérdés azonban: milyen következményekkel járna egy esetleges orosz offenzíva? Amitől mindenki tart, az a NATO fegyveres beavatkozása. Erre azonban minimális az esély, tekintve, hogy Ukrajna nem tagja az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének. Ugyanakkor az ukrán hadsereg NATO-támogatása semmiképp sem zárható ki, ami egy sajátos proxy háborút eredményezne Oroszország és a nyugat között. Vagyis NATO "megfigyelők", harckocsik, hadihajók és egyéb fegyverek néznének farkasszemet az orosz hadsereggel.

A dolog biztonságpolitikai kockázatát talán nem szükséges kiemelni, de sajnos van egy másik nagyon lényeges következmény is, mégpedig az orosz gáz- és olaj ellátás Kelet-Európa irányába. Nagyon nagy kérdés, hogy Magyarország egy esetleges orosz - ukrán háború esetén kapna e továbbra is ezekből a fontos energia-hordozókból. Bár épül már az Azerbajdzsánból Törökországon és Szerbián át ide érkező gázvezeték, ezen csak 2023-tól kaphatunk majd azeri tehát nem orosz kitermelésű földgázt (függetlenedve az orosz behozataltól).

További háborús következmény lehet számunkra az ukrajnai magyarok helyzetének romlása is, hiszen a kijevi kormányzat minden bizonnyal őket küldené elsők között a kialakuló frontokra.A helyzet egy súlyos magyar - ukrán viszonyromlást indikálna, nem beszélve arról, hogy egy háborúban álló országgal lennénk határosak.

ukrajna_terkep.jpg

A kép forrása: economist.com

Kérdés az is, hogy az esetleges januári orosz agresszió meddig terjedne? Beérné Putyin a Donbass régió megszállásával (elcsatolásával)? Vagy az orosz erők egészen Kijevig törnének? Netán csak délen érnék el a Dnyepert, kettészakítva Ukrajnát? Mennyire tudná lassítani az orosz támadást az ukrán haderő? Ukrajna hadserege töredéke csupán a világ második legnagyobbjának tartott orosz armadának, így még nyugati felszereltséggel sem valószínű, hogy sokáig ellen tudna állni.

De így is bizonytalan, hogy a nyugati világ milyen büntető-szankciókat vezetne be Moszkva ellen, ha tényleg háborút indítana Ukrajnában. És az is, hogy ezek hatékonysága elrettentheti e Putyint?  A januári háború esélyeit bizony ezek a kérdések határozzák meg elsősorban. coyote_alul.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://coyothe.blog.hu/api/trackback/id/tr5516798976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

birkamenet 2022.01.01. 12:46:42

Na hány fidess troll fogja beirni a központi anyagot, hogy a Putyin bérenc Janukovicsot a SZIÁÉ döntötte neg, nem az ukrán nép.

tomfree 2022.01.01. 12:46:48

"az ukrajnai magyarok helyzetének romlása is, a kijevi kormányzat minden bizonnyal őket küldené elsők között a kialakuló frontokra" - ezt a kijelentést mire alapozza?

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2022.01.01. 12:47:12

Az egész felvetés egy jenki propagandagyárból származik. Az ukrán válságot a CIA és a Pentagon robbantotta ki a Majdan puccsal. Utána fel is állt egy külföldiekből álló kormány, onnantól az ukrán embereknek a dolgok folyásába beleszólásuk nincsen. Az egész mögött az amerikai befolyás végtelenre növelése áll. A kisebbségek elleni törvények az oka a Dombassban folyó harcoknak, meg az ukrán irreguláris szabadcsapatok támadása. Ki akarták szorítani az orosz nemzetiségű ukrán állampolgárokat. A másik nyugati fenyegetés Ukrajna belengetett NATO tagsága. Ezzel a krími flottabázist elveszítették volna az oroszok. Évszázadokig harcoltak a kikötőkért, nyilván nem fogják veszni hagyni.
A további USA beavatkozás meg a fegyverek eladása. Az ukrán nép fizet meg érte, de az oroszokat legyőzni velük esélytelen. A fegyverek nem oldják meg ezt a problémát. Ez csak a nyugati nyomásgyakorlás eszközei, az ukrán embereken nem segít.
Az orosz erők nem sorakoztak fel elegendő létszámban. Ez kevés lenne Ukrajna ellen. Tehát a támadás valószínűtlen. A Donbass elfoglalása sem érdeke az oroszoknak, hiszen a jelenlegi helyzet számukra ideális.

birkamenet 2022.01.01. 12:47:26

Amúgy meg semmi gázcsap elzárás nem lesz, mert akkor pár hét alatt éhen halnának a ruszkik. Semmi más bevételük nincs csak az olaj meg a gáz, hülyék lennének ezeket leállitani, hogy kitörjön Putyinisztánban az éhség lázadás.

midnight coder 2022.01.01. 12:48:00

Az ukránok ebbõl nemigen jöhetnek ki jól. Kb. az egyetlen lehetõségük az lenne, ha kiegyeznének Moszkvával. 56 példájából tudhatnák, hogy az amcsik max. sajnálkozni fognak ha a ruszkik szarrá verik õket, illetve jó indok lesz nekik a további szankciókra. De ez az ukrán hullákat nem fogja feltámasztani.

Ráadásul, ha valami csoda folytán gyõznének, azzal mit érnének el? Az EU-nak már nem nagyon van erõforrása arra, hogy a világ végébe befektessen, az amcsik meg szarnak mindenkire akinek nincs a segge alatt olaj, ráadásul kb. az EU cipõjében járnak, a hazai gazdaságukat kellene gatyába rázni, de az is kétesélyes. Az energiahordozók szállításából nem számíthatnak bevételre hosszú távon ha izmoznak a medvével. Max. olcsó vendégmunkásnak mehetnek nyugat-európába, harcolni a mosogató és a szexipari szakmunkás pozíciókért az afrikai és közel-keleti bevándorlókkal.

Nancsibacsi 2022.01.01. 12:48:48

Magyarország okt 1 óta nem kap Ukrajnán keresztül gázt. Szerbia felől kapunk év 3.5mrd, és Ausztria felől évi 1 mrd köbméter gázt a Gazpromtól. Az hogy ők hogyan juttatják oda - az az ő dolguk, de előbb-utóbb a németek is elkezdenek fázni, vagy rájönnek hogy nem csak sötét lesz villany nélkül, de internet se lesz áram nélkül, és szépen engedélyezik az Északi-Áramlat vezetéket. Jelenleg Európa olyan pozícióban van, amikor annyi a mozgástere, hogy "Igenis!", vagy "Igen, kis gazdám!". Az USA azzal, hogy lekötött gázt Európából, és elvitt pár milliárd köbmétert hajóval még jobban kib.szott velünk, szóval abszolúte nem segít. Ha segítene akarna ebben a konfliktusban akkor idefelé kellene hordani a gázt, nem elfelé. És nem a kibaszott hadihajóival meg repülőivel verni a nyálát, mert az rohadtul nem érdekel senkit se.

Coyothe 2022.01.01. 12:50:58

@Nancsibacsi: Akkor is OROSZ gáz jön. Ez a lényeg. Jöhet a Holdon keresztül is. A GAZPROM gazdája Putyin.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.01. 14:53:28

Amerika tanult a hasonló, 2008-as esetből, amikor rábeszélték Grúziát, támadjon, mert az oroszok úgyse mernek majd visszacsapni. Hát, mertek, s 72 órán belül már a grúz fővárost bombázták.

Most külön figyelmeztette a Biden-csapat Kijevet, "ne próbálják a grúz példát követni".

Azaz nem lesz háború, hiszen Oroszo. eleve csak egy válaszcsapást mérne, de nem érdeke a kezdőtámadás. Ukrajna pedig az USA jóváhagyása nélkül nem fog kockáztatni.

krumplimackó 2022.01.01. 14:53:52

Alighanem pont az ukránok azok akik készülnek ott valamire.Évek óta vásárolják össze a fegyvereket, képzik a katonáikat.Az elnökükkel szemben ott az elvárás: szerezze vissza legalább a kelet ukrán megyéket.Logikus hogy megpróbálják az eseményeket orosz agresszióként előadni,hiszen ez mindig bejön,főleg hogy az összes nyugati újság kész tényként tálalja az orosz harctéri felvonulást (látta valaki?).November óta nyomják mindenféle médiák( beleértve az ilyen blogokat is)a sablonszöveget - Putyin támadni akar.Csínján kell bánni a washingtoni híradásokkal, ott is szeretnek ám hazudozni az érdekeik mentén.

Fritz Gerlich 2022.01.01. 14:56:49

@krumplimackó: Azért ha fehér-kék-piros sávos lobogók alatt orosz harckocsik százai jelennek meg Luhanskban, Donyeckben és Mariupolban azt nehéz lesz ukrán agressziónak beállítani. :)))

krumplimackó 2022.01.01. 16:21:38

@Fritz Gerlich: Biztos hogy meg is jelennek,de ehhez alighanem előbb kell egy ukrán akció a Donbass ellen.Vagy valami hasonló horderejű lépés pl. egy amerikai hadosztály megelenése Ukrajnában.

jotund 2022.01.01. 16:21:45

@birkamenet: gratulálok, 30 másodperc múlva jött is a Habony-droid.:)

apro_marosan_petergabor 2022.01.01. 16:22:20

Az establishment bármire képes, ezt már bebizonyította Irakban, illetve az arab tavasz során (háború indítás csinált okokkal). Putin realista, nem kell neki háború, de nyilván van egy vörös vonal, ami után lép.
Az ukrán távolról kinevezett s fizetett vezetők nem Ukrajna érdekeit nézik, különben nem így mozognának. Biden egy báb.
Nekünk illetve a kárpátaljai magyaroknak ez nagyon rossz, a mostani elnök kb. úgy mozog, mint Ceausescu. Egyet tehetünk, hogy erősítjük a hadsereget, s NATO pozíciónkat. Érdek alapon jelenleg az oroszokra is lehet támaszkodni. Az EU elég bután közelít a kérdéshez, majd nem báb az USA kezében.
Gyanítom üzlet lesz a vége, az üzlet tárgya Ukrajna (is) klf. részei, státusa meglepő módon a végén a románok fognak ismsért jól járni, egy árukapcsolásban.

hittheroadjack 2022.01.01. 16:22:56

Az ukrán társadalomra jellemző gondolkodásmód, felfogás, hétköznapban érvényesített értékrend mindig is az oroszokéhoz hasonlított, és ez nem lesz másként a következő évszázadban sem. Nem érdemes Ukrajnát integrálni a nyugat-európai nagy közösségbe, mert mindig ki fog lógni a skatulyából. Mindenkinek jobb kimenet lenne, ha megmaradnának az orosz kötelékben, ott otthon érzi magát az ukrán emberek többsége. Bulgária , Románia, sőt Magyarország is már necces volt, mert ezek a kultőrák nem Európa mindenkori problémáinak megoldásában tudnak részt vállalni, hanem ők maguk/mi magunk is a probléma részei (vagyunk).

A helyes, hossző távú békét eredményező stratégia az lenne, ha az EU korrekt kereskedelmi kapcsolatok fenntartására törekedne Ukrajnával és az oroszokkal is, nem próbálná meg Ukrajnát kényszeredetten beleszuszakolni a nyugati értékrend kereteibe.
A NATO szemüvegén keresztül látva a világot szempontjából persze érthetőnek tűnik első pillantásra, hogy az oroszokat satuba zárják. Kérdés az, hogy az európai lakosságnak valóban érdeke -e ez, figyelemmel egy háborús konfliktus valószínűségére.

birkamenet 2022.01.01. 16:23:23

@megamovieboy: @krumplimackó:

Mekkora sz.pás már ez a késleltetett kommentelés ti Putyin bérenc fidess trollok! Nyomjátok be a fake propagandát, közben nem tudjátok, hogy már előttetek meg lett jósolva, hogy jönni fogtok hazudni.

chrisred 2022.01.01. 16:23:55

@krumplimackó: Mi is vásárolunk fegyvereket, növeljük a hadsereg létszámát. Vajon mi mire készülhetünk? Az ukránok szomszédja előbb megszállta Ukrajna területének egy részét, majd egy másik részen polgárháborút szított? Logikus, hogy az ukránok nem érzik magukat biztonságban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.01.01. 20:47:24

Lavrov egyértelművé tette, hogy Oroszország pontosan úgy fog reagálni, ahogy az USA tenne, ha orosz rakéták jelennének meg a határai mentén. Talán egyesek még emlékeznek a kubai rakétaválságra.

chrisred 2022.01.01. 20:47:48

A putyini kleptokrácia beleroppant a covidba, a védekezésük befuccsolt, mint általában a populistáknál. A Kreml az ilyen válsághelyzeteket általában kardcsörtetéssel szokta kezelni, kérdés, meddig hajlandóak elmenni. Azért Ukrajna nem Grúzia, és nem is a szíriai elelnzék, akiket egy kiadósabb hadgyakorlaszintű akcióval el lehetett intézni. Egy nyugati irányú orosz agresszió a balti államokat is közvetlen fenyegetésként élhetik meg, és abban már a NATO is érintett.

krumplimackó 2022.01.01. 20:47:57

@chrisred: Nekünk azóta rágják a fülünket hogy vegyünk fegyvereket, amióta NATO tagok vagyunk...csak nem vettünk.Most már úgy ahogy de van pénz a kasszában,és a helyzet változott körülöttünk.Mellesleg a szomszédék is vásárolgatnak ezt azt.Az ukránok meg nem egyszerűen nem érzik magukat biztonságban, hanem vissza akarják venni azt amit a magukénak gondolnak. Benne van a lehetőségek között hogy megrohanják a Donbasst,persze úgy próbálják intézni hogy lehetőleg az oroszok tűnjenek agresszornak.

Nancsibacsi 2022.01.01. 20:48:01

@tomfree: Arra hogy az előző háborúban is pont ezt tette.

Motorogre 2022.01.01. 20:48:06

Az EU katonailag egy nulla, gazdaságilag még globális tényező, a németek vezetésével. Nekik van tapasztalatuk a Medvével, és józanak is: egyetlen ország amelyik nem ad el támadó fegyvereket az Ukránoknak.
Az USA a szankciókkal még szorosabbra fonhatja az orosz-kínai szövetséget, és az USA első számú problémája már a Csendes-óceáni térség és KÍNA !
Az USA se tűrte el a határaihoz telepített rakétákat (Kubai válság) , az oroszok meg soha nem mondhatnak le a melegtengeri kikötőről (Szevasztopol) , nincs sok belőle !

Tehát csörtetések után egy semleges Ukrajna, benne a keleti megyéknek széles körű autonómia (pl., németországi dán kisebbség) , a Krím meg sokszáz éve orosz volt.

A háború esetleg elvadult politikusok rövidtávú érdeke lehetne - ezt meg kell akadályozni minden józan embernek.

Nancsibacsi 2022.01.01. 20:48:14

@Coyothe: És ez miért gond? Az oroszokkal jóban vagyunk, az ukránokkal nagyon rosszban. Ukrajna nem tudja befolyásolni a Magyarország felé történő orosz gázszállítást. Alapvetően nincs azzal semmi gond, ha az oroszok elfoglalják Ukrajna egy részét, annak meg egyenesen örülhetünk ha közben lenullázzák a teljes ukrán hadsereget, hiszen mégis csak szomszéd országról van szó, aki pl. olyanokat nyilatkozik, hogy egyetlen ukrán hadosztály el tudná foglalni Magyarországot. Reméljük egyetlen ukrán hadosztály sem marad, megsemmisítik a ruszkik az összes haditechnikájukat, és elküldik krumplit kapálni még a tábornokaikat is - ahová valók.

Nancsibacsi 2022.01.01. 20:48:22

@apro_marosan_petergabor: Oroszország nem fogja hagyni egy szomszédja NATO csatlakozását, sőt a NATO partnerségben is vörös vonal a föld-föld rakéták telepítése. Ez nem titok, ez sok fórumon elhangzott, hogy ha ezt Kijev megteszi, akkor Oroszország háborút fog indítani ellene. Kárpátaljának csak úgy van esélye NATO és EU tagságra, ha elszakad Ukrajnától, és csatlakozik Magyarországhoz. Ezt pontosan tudják Kijevben, ezért is hozták a nyelvtörvényt, és ezért szítják az indulatokat Magyarország ellen - valójában ezért beszél Kijev Magyarország elleni támadásról. Magyarország annyit tehet ez ellen, hogy növeli a védelmi kiadásait, hogy teljesítse a NATO elvárásait, és így joggal számíthasson a NATO védelmére egy esetleges ukrán támadás esetén - mivel önállóan nyilván megvédeni se tudná önmagát, nemhogy Kárpátalját elszakítsa.

Nancsibacsi 2022.01.01. 20:48:27

@chrisred: A NATO előírja a GDP arányos 2%-os védelmi kiadást - Magyarországon ez jelenleg 1.6%, amivel első az EU NATO tagok között - de a 2%-ot még mindig nem érte el. A 2%-ot azért kell elérni, mert ha az megvan, akkor a NATOnak nincs semmiféle kibúvója az alól, hogy egy esetleges támadás esetén azonnal és kellő erővel beavatkozzon. Amíg a 2% nincs meg, addig mindent ki lehet dumálni.

arthurthedent 2022.01.01. 20:48:35

@apro_marosan_petergabor: "Putin realista, nem kell neki háború, de nyilván van egy vörös vonal, ami után lép."

Realista mi? Mit gondolsz mi lenne, ha minden egyes ország a világon elkezdené diktálni, hogy a szomszéd országok kivel milyen szövetséget kötnek? Mi lenne, ha mondjuk magyarország bejelentené, hogy ugyan már a románok, a szlovákok, az osztrákok, a szerbek ilyen meg olyan katonaságot tarthatnak mert különben az vörös vonal nekünk?

A putyin annyira realista, hogy kétszázezres hadsereggel jétszik ki-kapja-el-a-kormányt -előbb játékot és egyesek úgy állítják be, mintha joga lenne hozzá. Az egész világ biztonságával játszik, mert bevette a fejébe, hogy oroszország olyan különleges, hogy joga van tökéletes biztonságban érezni magát.

Az egész világnak jobb lenne ha az ilyen csávókat egyszerűen kitörölné belőle valaki.

midnight coder 2022.01.01. 20:48:42

Mondjuk amúgy az egész hajcihõ el sem kezdõdött volna, ha az ukrán neonácik tiszteletben tartják a területükön élõ nemzetiségek jogait. Csak míg a magyarok esetében mind az ottani kisebbség gyenge, mind az anyaország tehetetlen, így bátran lehet szívatni õket, az oroszok esetében ez kicsit másképp néz ki.

arthurthedent 2022.01.01. 20:48:48

@krumplimackó: "az összes nyugati újság kész tényként tálalja az orosz harctéri felvonulást (látta valaki?)"

Azt akarod mondani, hogy a géped elől nem látszik ezért azt hiszed, hogy nem is létezik? Hát persze, hogy látta már valaki te zseni, a ruszkik nem is tagadják.

Boldeone2 2022.01.01. 20:49:07

@hittheroadjack:
Nem érdemes Ukrajnát integrálni a nyugat-európai nagy közösségbe, mert mindig ki fog lógni a skatulyából. Mindenkinek jobb kimenet lenne, ha megmaradnának az orosz kötelékben, ott otthon érzi magát az ukrán emberek többsége. Bulgária , Románia, sőt Magyarország is már necces volt"

Èppen az ellenkezője igaz: az ukrán emberek többsége már a nyugati kötelèkbe szeretne tartozni, a lengyel fejlődèshez hasonló gazdasági fejlődèsi pályát " befutni "- nincs lehetősèg újra az elszegènyedő orosz èrdekszfèrába tartozni
A tènyek azt mutatják , hogy mind Oroszrszág, mind a Donbass , mind Fehèroroszorszag csak vetegtál gazdaságilag,illetve csak akkor jó, az oroszoknak , ha felfut a szènhodrogènek ára, de sem orosz technológia sem tőke nincs igazán
A Donbass- al sem tudnak kezdeni semmit: alig több mint 200 dollár a havi nettó átlag, ès így is óriási pènzekbe kerülnek Oroszországnak , pedig a fejlettebb ipari rèsze az volt Ukrajnának , ahol ma már magasabb az átlagbèr
Oroszország már nem tud jövőt biztosítani ennek a területnek , valójában senki sem akar újra a szovjet \orosz szegènysèg csapdájában szenvedni , mèg a fehèroroszok sem
Paradox módon, az EU, vagy inkább Nèmetország teljesen elhibázott energiapolitikája fokozta fel a geopolitikai feszültsègeket , hiszen az lenne a logikus , hogy minèl előbb energia - független lehessen az EU . Atomerőművek is kellenek ,nem bezárni azokat, mint Nèmetorszagban . Akkor , Oroszország- egyetlen gazdasági fegyverét elveszítve - teljesen más szituációba kerülne
Most ideiglenesen felfutott az energiahordozók ára, de miből akarnak megèlni az oroszok a jövőben?
Nem látszik semmi fejlődès : megrekedt az orosz társadalomnak fejlődèse ès a nehezsègeket most Putyin mint autoriter politikus a maga hatalmának stabilizálására használja fel . Sokat elmond , hogy a kommunisták az egyik legerősebb párt Oroszországban
A jelenlegi Oroszország ès Putyin politikája a náci Nèmetorszagot idèzni, ezèrt veszèlyes Európára

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.01.01. 20:49:13

@hittheroadjack:

"A NATO szemüvegén keresztül látva a világot szempontjából persze érthetőnek tűnik első pillantásra, hogy az oroszokat satuba zárják. Kérdés az, hogy az európai lakosságnak valóban érdeke -e ez, figyelemmel egy háborús konfliktus valószínűségére. "

Egy korlátozott háború az oroszokkal - akár korlátozott atomháború - nem ellentétes az USA érdekeivel, sőt. Oroszország meggyengül, gyengül a kezdődő orosz-kínai katonai együttműködés is, míg a veszteségek túlnyomó részét Európa viseli, szenvedi el, ezen belül is az EU.

Ekrü 2022.01.01. 20:49:30

Az egész nem más ,mint egy felépített politikai blöff,figyelemelterelés a valós problémákról. Naív, aki azt hiszi,hogy Amerika majd konfrontálódik Oroszországgal Ukrajna miatt. Ahhoz az oroszok túl nagy falat,főleg ha Kína is bekapcsolódik a vitába a ruszkik mellett. Amerika nem fogja megkockáztatni,hogy egy-két rakéta becsapódjon amerikai földön, nekik ugyanis szemben az oroszokkal el kell számolniuk az emberélettel. Jelen pillanatban egy konfliktus esetén Oroszország a határozatképesebb,hisz mire az USA-ban összeül az ilyen-olyan bizottság,addig Putyin egy személyben dönt. Az ukránok jobban tennék,ha kiegyeznének az oroszokkal, mert Oroszország közel van,Amerika meg túl messze.
Ami pedig a gázt illeti,egyetlen országot sem lehet kényszeríteni arra ,hogy eladja az ásványkincseit,ha nem akarja,illetve az árat a kereslet-kínálat alakítja. jelenleg a világnak van szüksége az orosz gázra,nem pedig az oroszoknak a világra. Persze lehet ideig-óráig hőzőngeni,de végezetül úgyis az oroszok fognak diktálni.

Ekrü 2022.01.01. 20:49:33

@chrisred:
"Az ukránok szomszédja előbb megszállta Ukrajna területének egy részét, "- És mit tettek erre az amcsik? Azonkívül,hogy mondtak egy ejnye-bejnyét nem sokat...Na pont így nem fognak semmit sem tenni egy ukrán-orosz konfliktus esetében sem.
(Az már más kérdés,hogy ha jól emlékszem a Krím-félsziget esetében volt ugye egy népszavazás is,ahol az emberek 90% fölött arra szavaztak,hogy az oroszokhoz akarnak tartozni.)

birkamenet 2022.01.01. 21:11:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Egy korlátozott háború az oroszokkal - akár korlátozott atomháború - nem ellentétes az USA érdekeivel, sőt. Oroszország meggyengül, gyengül a kezdődő orosz-kínai katonai együttműködés is, míg a veszteségek túlnyomó részét Európa viseli, szenvedi el, ezen belül is az EU.

Túl sok volt a szilveszteri alkohol Józsinéni! Már azt benézted, hogy nincs külön USA érdek meg l´epés Európában, mert egyrészt NATO, másrészt Európa, ahol az USA semmit se tesz at EU partnerei beleegyezése nélkül.

birkamenet 2022.01.01. 21:16:54

@Ekrü: "jelenleg a világnak van szüksége az orosz gázra,nem pedig az oroszoknak a világra. Persze lehet ideig-óráig hőzőngeni,de végezetül úgyis az oroszok fognak diktálni. "

hehe, a világnak a GDP-jében csak pár százalék a ruszki olaj meg gáz, mig Putynisztánnak ez 80%-ot jelent. Ha Putyin akárcsak egy hétre elzárná az összes gáz meg olajcsapot a világ elől, akkor a ruszkik újból állhatnának 3 óra hosszat a sorban fél kiló kenyérért meg fél liter tejért, úgy ahogy azt a nem túl régi múltban tették nap mint nap. A világ meg röhögne rajtuk.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.01. 21:19:13

"Bár épül már az Azerbajdzsánból Törökországon és Szerbián át ide érkező gázvezeték, ezen csak 2023-tól kaphatunk majd azeri tehát nem orosz kitermelésű földgázt (függetlenedve az orosz behozataltól)."

Tudtommal ez már elkészült. Nyilván ez volt az egyik előfeltétele annak, hogy az oroszok háborút indítsanak Ukrajna ellen, hogy ne legyen probléma a gázkereskedelemmel a harcok idején. Sztem az ortodox karácsony és újév után megindítják az inváziót ,de nem hinném, hogy egész Ukrajnát megszállják.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.01. 21:23:27

@chrisred:

Ennél kézenfekvőbb magyarázat a dolgok kedvező együttállása: magas olajár, gyenge USA, az Ukrajnát elkerülő szállítókapacitás kiépülte, és az elcseszett EU-s energiapolitika.

Motorogre 2022.01.01. 21:48:43

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Kifejtenéd, hogy ki vagy mi fogja korlátozni azt az atomháborút ? Valaki kikapcsolja a mikrofont vagy a bíró lefújja a meccset ? Szabadrugás... akarom pötyögni, szabadpótbombázással döntik el ? Ja... NEM !!

Maga a gondolat is nonszensz, ha az első nukleáris csapás megtörténik, nincs korlát, a Föld elpusztul.
Nem szabad játszani a gondolattal, hogy a nukleáris csapás bárkinek is eredményes lehet - aki elsőnek lő, az másodiknak hal meg.

arthurthedent 2022.01.01. 22:03:52

@Motorogre: "Nekik van tapasztalatuk a Medvével, és józanak is: egyetlen ország amelyik nem ad el támadó fegyvereket az Ukránoknak."

Ez már mekkora humbug, TÁMADÓ fegyverek. Mégis, milyenek azok a fegyverek, amikkel csak védekezni lehet? Hol láttál olyat? Megvárja amíg a másik lő és csak utána sül el? :D

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.01. 22:07:10

@Motorogre:

Kelet-Ukrajna megszállása miatt senki nem fog atomháborút indítani. Már csak azért sem, mert az oroszok hiperszonikus rakétatechnológia terén eléggé elhúztak.

arthurthedent 2022.01.01. 22:09:23

@birkamenet: "ruszki olaj meg gáz, mig Putynisztánnak ez 80%-ot jelent"

Pontosan. EU nem azért nyavajog most a gáz miatt, merthogy az eu van kiszolgáltatva az orosz gáznak, hanem azért, hogy egy hónap múlva lehessen széttárt kézzel orosz gázt venni miközben az oroszok ukránokat gyilkolnak. A németeknek és a NATOnak is kényelmetlen lenne az ukránokkal foglalkozni, odadobják őket a ruszkiknak.

Az ukránok ott rontották el, hogy lemondtak az atomarzenáljukról, bíztak az euban. A lecke egyszerű: akinek nincs atomarzenálja azt odadobják a kutyáknak. :(

arthurthedent 2022.01.01. 22:12:00

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: "Kelet-Ukrajna megszállása miatt senki nem fog atomháborút indítani. "

Ukrajna eleresztene egy-két atomot, ha még meglennének neki. Eleve az oroszok nem emberkednének velük így.

Amúgy meg a háborúk eszkalálódni szoktak.

arthurthedent 2022.01.01. 22:16:12

@Ekrü: "Ami pedig a gázt illeti,egyetlen országot sem lehet kényszeríteni arra ,hogy eladja az ásványkincseit"

A fenéket nem. Jelenleg az oroszok szó szerint arra kényszerülnek, hogy eladják az ásványkincseiket. Mert az, amit megtermelnek nem elég arra, hogy megéljenek belőle. A vagyonukat élik fel.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.01. 22:24:18

@arthurthedent: Nem mindegyik. Ki avatkozna itt be? Senki.

2022.01.01. 22:26:56

@Coyothe: te nem vedened az erdekeidet ha szomszéd a pofádba tolakszik.

2022.01.01. 22:27:34

@apro_marosan_petergabor: Putin realista, nem kell neki háború, de nyilván van egy vörös vonal, ami után lép.
Az ukrán távolról kinevezett s fizetett vezetők nem Ukrajna érdekeit nézik, különben nem így mozognának.

Tökéletesen igazad van

2022.01.01. 22:31:41

@Motorogre: Tehát csörtetések után egy semleges Ukrajna, benne a keleti megyéknek széles körű autonómia (pl., németországi dán kisebbség) , a Krím meg sokszáz éve orosz volt.

Ez lenne a legértelmesebb megoldás

arthurthedent 2022.01.01. 22:34:13

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: A második világháború sem úgy kezdődött, hogy majd a japánoktól az amerikaiakig meg az ausztrálokig mindenki be fog lépni. :(

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.01. 22:46:25

@arthurthedent:

Teljesen más szituáció. Már eleve nagy különbség, hogy ott a nyugati hatalmak biztonsági garanciát adtak Lengyelországnak, míg erről Ukrajna esetén szó sincs.
De még Lengyelország megszállását is megúszták a németek egy háború nélküli hadüzenettel.

hittheroadjack 2022.01.01. 22:50:45

@Boldeone2: "<i>az ukrán emberek többsége már a nyugati kötelèkbe szeretne tartozni, a lengyel fejlődèshez hasonló gazdasági fejlődèsi pályát " befutni </i> "

Egyetértek: szeretne.

Helyesen mondod, az ukránok vágyai közé tartozik, hogy nyugat-európai anyagi színvonalon költhessenek, színvonalas közszolgáltatásokat élvezzenek, mint a németek, ...

Amiről én beszéltem, az a kultúrális különbség (Höfstede , Kultúra II.) . Ezek akkor egyeztethetőek össze, ha világos határok választják el az eltérő kultúrájú társadalmakat (ld. pl. Ukrajna és Németország, Dánia, Hollandia,...), de a határokon átnyúló barátságos , de racionális üzleti kapcsolatok köttetnek. Az orosz és az ukrán kulturális közeg kiválóan harmonizál egymással, de ez a harmónia legkevésbé sem érhető tetten az ukrán és a nyugati kultúrák között.

Ez nem baj ! Ettől még csodásan lehet egymás mellett élni, és kölcsönösen elfogadni, tisztelni a másik kultúrát, határokon átnyúló kereskedelmet folytatni piaci alapon.

Bár az alábbi, komédiából származó idézet nem ukrán specifikus, de jól demonstrálja mondandómat: Ibéria és Szibéria az kettő, Szibéria és Szibéria az egy.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.01.01. 23:09:24

@chrisred:

"Egy nyugati irányú orosz agresszió a balti államokat is közvetlen fenyegetésként élhetik meg, és abban már a NATO is érintett. "

Az egy dolog, hogy valamit fenyetésnek élnek meg. Egy ellenük indított támadás egy másik dolog. Utóbbi nem fog megtörténni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.01.01. 23:13:32

@Motorogre:

"a németek vezetésével. Nekik van tapasztalatuk a Medvével, és józanak is: egyetlen ország amelyik nem ad el támadó fegyvereket az Ukránoknak. "

Az Ampelkoalition színre lépésével ez változhat. :(

hittheroadjack 2022.01.01. 23:21:07

@arthurthedent: "Az egész világnak jobb lenne ha az ilyen csávókat egyszerűen kitörölné belőle valaki."

Ajvé !
Inkább hagyjuk, hogy erről az a nép, az a kultúrális, társadalmi közeg döntsön, amelyik felemelte korábban , és fenntartja ma is. Ha meg ők nem akarják "kitörölni", akkor mi is hagyjuk meg az ilyen gondolatokat a közel 100 éve elindult és világháborúba torkollott, letűnt eszmeiségnek, társadalomformáló törekvésnek.

Nem kell más kultúrákat a magunk orcájára formálni, mások vezetőit nekünk kijelölni.

Live and let others live ,- ahogy a spanyol mondaná.

Alick 2022.01.01. 23:22:00

@arthurthedent: "minden egyes ország a világon elkezdené diktálni, hogy a szomszéd országok kivel milyen szövetséget kötnek?"

Minden nagyhatalom pontosan ezt teszi, különösen ha a szövetségnek katonai jellege is van.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.01.01. 23:27:16

@arthurthedent:

"Mi lenne, ha mondjuk magyarország bejelentené, hogy ugyan már a románok, a szlovákok, az osztrákok, a szerbek ilyen meg olyan katonaságot tarthatnak mert különben az vörös vonal nekünk?"

Kiröhögnének bennünket. Oroszországot azért senki nem röhögné ki.

arthurthedent 2022.01.01. 23:29:37

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: "Teljesen más szituáció."

Már miért lennne "teljesen" más?

"Már eleve nagy különbség, hogy ott a nyugati hatalmak biztonsági garanciát adtak Lengyelországnak, míg erről Ukrajna esetén szó sincs."

Tehát az amerikaiak meg az ausztrálok azért léptek be a háborúba, mert lengyelországot akarták megvédeni? Pár évvel azért elkéstek nem gondolod?

Alick 2022.01.01. 23:29:45

"az ukrán emberek többsége már a nyugati kötelèkbe szeretne tartozni, a lengyel fejlődèshez hasonló gazdasági fejlődèsi pályát"

A vágy egy dolog, a mienkénél sokkal korruptabb ukrán oligarchiák pedig egy másik.
Ráadásul az orosz ajkú területek lakói ezt nem osszák, Ukrajna NATO tagsága ellen erős ellenérv, hogy az oroszbarát népesség kötelességtudóan borogatna minden NATO-hoz fűződő tevékenységet.
Pearl Harbour után a jenkik internálták az akárhány generációs amerikai japánokat, de ugyanezt az ukrán vezetés aligha tudná megtenni a helyi oroszokkal.

arthurthedent 2022.01.01. 23:32:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Kiröhögnének bennünket. Oroszországot azért senki nem röhögné ki."

Pontosan! Tehát csupáncsak az erősebb jogán teszik miközben az igazság nagy bajnokaként állítják be magukat.

@Alick: "Minden nagyhatalom pontosan ezt teszi, különösen ha a szövetségnek katonai jellege is van."

Hát azt nem tudom, hogy valóban minden nagyhatalom ezt teszi -e, de persze attól, hogy a nagyhatalmak ezt teszik ez még nem kóser dolog ám. Pont ezért nem azt írtam, hogy "mi lenne, ha minden nagyhatalom ezt tenné".

Alick 2022.01.01. 23:36:24

@arthurthedent: "Az egész világnak jobb lenne ha az ilyen csávókat egyszerűen kitörölné belőle valaki."

Putyin egyelőre a saját országán belül játszadozik, más vezetőktől eltérően:

www.youtube.com/watch?v=Bq4uj9p9jmA

arthurthedent 2022.01.01. 23:41:31

@Alick: "Putyin egyelőre a saját országán belül játszadozik, más vezetőktől eltérően:"

Hát persze.

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: "Az USA-nak Hitler üzent hadat."

Mondom, a konfliktusoknak van egy olyan tulajdonsága, hogy eszkalálódnak, továbbtejednek. Aztán a végén a győztesek elmondják, hogy ki volt a gonosz és ki volt az, aki csak "védekezett".

Hegge Balázs 2022.01.02. 00:00:10

@birkamenet: Nem ismered őket. Napóleon óta tdjuk: Az oroszokat soha nem szabad lebecsülni

birkamenet 2022.01.02. 00:22:36

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: "együttállása: magas olajár, gyenge USA, "

Gyenge USA??? Az a Trump korszak volt, ahogy ölbe tett kézzel elnézte az összes népirtást meg lepaktált a tálibokkal, hogy elhessel Afganisztánból.

Dallasbird 2022.01.02. 02:27:14

@megamovieboy: na igen ,illik hozzád a profilkép ,remélem megkaptad a 10 rubelt a remek elemzésért :)

Dallasbird 2022.01.02. 02:46:29

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: és te elhiszed ezt a baromságot a kamu kreml videők miatt ? :Ö MARHA :-)

chrisred 2022.01.02. 06:51:30

@krumplimackó: "Nekünk azóta rágják a fülünket hogy vegyünk fegyvereket, amióta NATO tagok vagyunk...csak nem vettünk.Most már úgy ahogy de van pénz a kasszában,és a helyzet változott körülöttünk.Mellesleg a szomszédék is vásárolgatnak ezt azt."

Erre céloztam. Ha egy ország emeli a védelmi kiadásait, abból még egyáltalán nem következik, hogy "készülnek valamire".

chrisred 2022.01.02. 06:59:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Elég kockázatos ilyesmit kijelenteni. Chamberlain is azzal a tudattal tért haza a müncheni konferenciáról, hogy sikerült megteremtenie Európa békéjét.

chrisred 2022.01.02. 06:59:59

@Alick: Persze, csak ő a fél világot a sajátjának tekinti.

chrisred 2022.01.02. 07:05:40

@birkamenet: Az USA a Bush-Cheney tandem bukása óta minden konfliktusól kihátrál, és minden válsághelyzetre passzívan reagál.

Zionnépe 2022.01.02. 07:24:00

@megamovieboy: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @krumplimackó: @apro_marosan_petergabor:
Meg az összes "hasonszőrűnek" Putyin így vagy úgy az Északi Áramlat teljes és feltételek nélküli (lásd 50% eladása) engedélyeztetését akarja kicsikarni az EU-tól és Németországtól.
Ha nem megy szép szóval, akkor menni fog némi erőszakkal, amihez kiprovokálnak némi Ukrán vélt agressziót.
Több legyet ütnek vele egy csapásra.
A NATO betelepülés a szomszédba neki - ha valóban kifejlesztette volna az új szuper(és hiper)fegyvereket amikre pénze is van legyártani kellő mennyiségben - nem lenne fenyegeté, hiszen ugye gyorsabban leradírozná, mint ahogy azt mondják fapapucs...
Kínának viszont kellhetnek a fegyverek prototípusai/tervei és nekik pénzük is van befejezni/legyártani, nem véletlen dörgölőznek most egymáshoz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.02. 07:36:08

@Zionnépe:

Nem Oroszországnak kell az ÉÁ, hanem Németországnak.

A NATO képtelen fellépni, több NATO-tag ország is megvétózna egy újabb agressziót.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.02. 07:39:48

@Boldeone2:

Az ukrán ember azt látja: az ukrén nyugdíjak a belarusz nyugdíjak harmadán állnak.

chrisred 2022.01.02. 07:42:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A NATO védelmi szövetség, tehát senkinek semmilyen vétóra nincs szüksége. A kötelezettségek csak akkor lépnek érvénybe, ha egy NATO tagországot katonai támadás ér.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.02. 07:51:40

@Motorogre:

Az orosz katonai stratégia része: bevetik az atomot nem atomtámadás ellenében is.

Ez jó megoldás, sikeresen elrettenti a nyugatot. Emiatt sose mer a nyugat nyíltan támadni orosz érdekek ellen.

2008-ban, amikor Amerika sugalmazására a grúzok megtámadták a fiatal oszét államot, is ehhez tartották magukat. Amint megkezdődött 24 órával később az orosz ellentámadás, az összes amerikai szakértő elhagyta a helyszínt, jelezve Moszkva felé: lám, mi nem veszünk részt ebben, semmi közünk hozzá, ez a grúzok magánakciója volt.

Az oroszok meg bólintottak: akkor csak a grúz haditengerészetet süllyesztjük el, az ott lévő 1 darab amerikai hadihajó maradhat mint "megfigyelő", csak annak meg nem maradt szerepe, mert immár nem volt kinek segítenie: a háború 3. napján a teljes grúz flotta el lett süllyesztve orosz bombázással. Az amerikai megfigyelők szabadon "megfigyelhették" a bombázást.

Aztán Bush küldte Sárközit, állapodjon meg a grúz kapitulációról.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.02. 07:54:31

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:

Nem lesz orosz megszállás, drága is lenne, meg semmi értelme.

Sokkal egyszerűbb a jelenlegi helyzetet hagyni, az megfelel az orosz érdekeknek.

A fő nyereség az oroszoknak politikai: ma már az oroszellenes ukránok is rádöbbentek, a nyugat hazudik, nem fog semmit tenni Ukrajnáért egy oroszellenes ügy esetében.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.02. 07:56:40

@birkamenet:

Az orosz ember jobban támogatja saját vezetését, ha a helyzet rosszabbra fordul. Ez volt mindig a történelmi reakcuió, most is az.

Ugyanis tudja, egy idegen uralom nagyobb éhséget hozna.

Meg is van a friss tapasztalat: a 90-es évek, amikor Oroszország liberális nyugati félgyarmat volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.02. 08:00:48

@chrisred:

"Logikus, hogy az ukránok nem érzik magukat biztonságban."

De ezzel semmi gond. Nem érdekünk egy erős, biztonságos Ukrajna. Szerencsére, míg ez a magyar kormányvan, meg is lesz vétózva Ukrajna NATO- és EU-tagsága.

chrisred 2022.01.02. 08:25:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Összekevered azt, amit egy vagy több NATO tagállam szuverén országként a saját érdekében katonai intézkedésként megtesz, vagy ami a NATO kötelezettségeiből adódik.

chrisred 2022.01.02. 08:38:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Nem érdekünk egy erős, biztonságos Ukrajna."

Ahogy nem volt érdekünk egy erős Jugoszlávia, ugyanakkor a délszláv konfliktus eszkalálódása egyáltalán nem állt érdekünkben, főleg az ott élő magyarok miatt. Amúgy nem érdekünk, hogy a térségünkbe újra visszatérjenek a Kreml 1990 előtti birodalomépítési érdekei, márpedig egy erős Ukrajna ezt képes elhárítani. Vagyis a kisebbik rossz Ukrajna szuverenitása. Nekem amúgy szimpatikus lenne egy 1500 körüli állapot helyre-állítása Kelet-Európában, a királyi Magyarországgal és a Dnyeperig terjedő Lengyel-Litván Unióval, de ennek a megvalósulása kívül esik a realitásokon.

chrisred 2022.01.02. 08:40:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ami úgy is megtörténhet, hogy a világ összes országa belép a NATO-ba, ezáltal külső állam támadása lehetetlenné válik. Így a NATO léte is értelmetlen lesz.

arthurthedent 2022.01.02. 08:52:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A lényeg: dolgoznunk kell a NATO megszűnéséért."

Neked elég sok dolgon dolgoznod kellene. Például azon, hogy ne beszélj ilyen marhaságokat.

midnight coder 2022.01.02. 09:13:01

@birkamenet: "Gyenge USA??? Az a Trump korszak volt, ahogy ölbe tett kézzel elnézte az összes népirtást meg lepaktált a tálibokkal, hogy elhessel Afganisztánból."

Trump volt az elsõ akinek leesett, hogy iszlamistából nem lesz demokrata. A mindenkori amcsi elnök pedig azt a népirtást veszi észre, amiért fizetik. Most éppen egy csapat oligarcha - akarom mondani üzletember - korrumpálta az amcsi kormányt - akarom mondani sikeres lobbitevékenységet folytatott - az ügyben, hogy a kicsi kínaiak kerüljenek fel a halállistára Putyin mellé, és elindították a hidegháborút. Ezért érdekesek most a kínai iszlamisták. Ha a kicsi kínaiak továbbra is kabátgombért gyártanák az amcsi telefonokat, ahelyett hogy jobbakat csinálnak, a lõtéri kutyát nem érdekelte volna hogy mi van a kínai iszlamistákkal. Ahogy a hutuk és tuszik konfliktusa sem, meg az sem hogy milyen körülmények között termelik ki a nyersanyagot Kongóban, meg semmi sem ami nem befolyásolja negatívan az amcsi GDP-t, vagy legalábbis az eredményesen lobbizó üzletemberek bevételét.

midnight coder 2022.01.02. 09:16:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A fő nyereség az oroszoknak politikai: ma már az oroszellenes ukránok is rádöbbentek, a nyugat hazudik, nem fog semmit tenni Ukrajnáért egy oroszellenes ügy esetében. "

Igazából az oroszok ellen még csak-csak, mert hogy az amcsiknak érdekük az orosz-európai feszültség szítása. Nekik az utolsó dolog ami jó lenne, egy erõs orosz-európai szövetség, mert akkor végképp oda a hegemónia.

Ménár Atya 2022.01.02. 09:21:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Nem sok értelme lenne, főleg ránk nézve.
M.o. egy kis ország, könnyű tereppel, gyenge haderővel,és még alapképzéssel sem rendelkező emberekkel.
Nem véletlen, hogy pont az ukránok velünk erősködnek,és fenyegetnek.
Tudják, hogy kb 3-4 nap alatt lenyomnának egy konfliktus esetén, ha önállóan, védekeznénk.
Az oroszok már más helyzet, ott képzett tömegek állnak rendelkezésre, gyakorlatilag korlátlan utánpótlás,és modern fegyverek tömege.
Putyinnak igaza van, amikor nem akar a határaira NATO csapatokat. Felesleges feszültséget okozna csak.
Az ukránok meg épp most szívatják magukat, már nem ők irányítanak, szívnak a CIA forradalmuktól kezdve.
Elveszítik a gazdaságukat, és a hatalmas termőföldjeiket,
Rabszolgák lesznek az országukban.
De majd pár év múlva meglátjuk ,mire mennek a jelenlegi politikájukkal.

2022.01.02. 09:43:08

@Ménár Atya: De majd pár év múlva meglátjuk ,mire mennek a jelenlegi politikájukkal.

Semmire, nyugat is lassan belátta, hogy amit csinálnak nem egyébb mint kocsmai hőzöngés és lázálmok kergetése

chrisred 2022.01.02. 09:49:23

@midnight coder: "Trump volt az elsõ akinek leesett, hogy iszlamistából nem lesz demokrata."

Én meg azt hittem, Bush és Cheney ezen az alapon bombázta rommá Afganisztánt és Irakot.

chrisred 2022.01.02. 09:54:35

@midnight coder: "Nekik az utolsó dolog ami jó lenne, egy erõs orosz-európai szövetség, mert akkor végképp oda a hegemónia."

És ebben a Kreml segít nekik a legjobban, ugyanis ők egyáltalán nem akarnak Európa szövetségesei lenni. Ugyanúgy diktálni akarnak Európának, ahogy Washingtonból teszik, ráadásul ugyanazon az alapon, hogy neki van hadseregük és olajuk/gázuk, míg Európának nincs. Tehát, mivel különbség nincs, Európa népei azon az alapon döntenek az USA és Oroszország között, hogy nekik melyik életmód tetszik jobban: ami San Franciscoban elérhető, vagy ami Novgorodban.

chrisred 2022.01.02. 09:55:53

@midnight coder: A kínaiak elleni hidegháborút Trump kezdte.

Zionnépe 2022.01.02. 10:06:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nagy tévedés.
Ha No-nak kellett volna az ÉÁ2, nem az oroszok építk ki a saját pénzükön !

Zionnépe 2022.01.02. 10:14:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Amerika ott belátta, hogy semmit sem tehet, max megöletik és elsűllyeszetik a hadihajójukat, amire ugye katonai válasz kellet volna, ami egyben háborúhoz vezet.

Zionnépe 2022.01.02. 10:19:24

@midnight coder: Sajnos az oroszok (politikai vezetés) is megtesznek érte mindent, hogy ne jöhessen ez létre.

Zionnépe 2022.01.02. 10:25:44

@Ménár Atya: Az egyetlen ok Oroszország és a folyamatos katonai erőfitogtatásuk és zaklatásuk, ami miatt nem tudtak jobban a Nyugat felé felzárkózni kezdeni. Putyin irígy rájuk. Ugyanúgy gondolkodik és "védi" az országot, mint Észak-koreai kollégája... És ugyanoda is fog jutni az ország szép lassan.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.02. 11:08:09

@Zionnépe:

Az egész 2008-as háború egy teszt volt.

2007-ben Putyin bejelentette: ezentúl nem fogja elfogadni a nyugati vezetést az orosz külpolitikában, Oroszosrzág szuverén külpolitikát fog követni.

Bush ezt tesztelte le olcsón: egy amerikai katonát se kellett bevetnie, csak rá kellett venni az idióta grúz elnököt.

Előtte hónapokig ment a szöveg, mint most "figyelmeztetjük az orosz vezetést, ne merje megtámadni Grúziát, mert irgumburgum lesz".

S nem is témadtak, csak visszatémadtak, s még azt is csak 24 óra várakozás után.

A grúz katonai agresszió 2008. augusztus 7-én, 23 órakor kezdődött.

Oroszország először az ENSZ biztonsági tanácsához fordult, mely össze is ült 8-án, a hajnali órákban, de nem történt semmi.

9-én estére a grúz erők elérték volna az orosz határt, az oszét alagút déli oldalát, így 8-án este az oroszvezetés döntött az ellencsapás mellett.

Először csak egy orosz zászlóalj lett átdobva Dél-Oszétiába, a zászlóalj feladata az alagút déli végének biztosítása volt.

A grúzok ekkor még hittek a NATO-nak, folytatták a harcot, de másnap reggelre az 5 ezer főnyi orosz haderő bekerítette a 11 ezre grúz expedíciós csapatokat, s ekkor rájött a grúz vezetés, a NATO-segély azt jelenti, hogy kiadnak egy nyilatkozatot Brüsszelben az "orosz agresszió"ellen, mjad felszólítják a feleket a tárgyalásra.

Másnap Oroszország immár egy egész hadosztályt dobott át, majd az orosz haditengerészet behatolt Grúzia területi vizeire, ahol gyakorlatilag mindent elsüllyesztett amit talált az egy darab amerikai hajó kivételével.

Délben az orosz légierő folyamatos bombázásnak vetette alá a grúz repülőtereket, előtte szóltak az USA-nak, az amerikai tanácsadók menjnek be az amerikai k9vetségre, mert ha valamely grúz katonai objektumban vannak, akkor esetleg véletlenül ők is meghalhatnak. (S csoda: az összes amerikai tanácsadó távozott a követségre, sőt George W. Bush elnök megtiltott az amerikai tanácsadóknak bármiféle részvételt a háborúban.)

Közben Abházia is belép a háborúba: visszaszerzi az ellenőrzést a grúz ellenőrzés alatt abház területekről.

10-én a grúz vezetés tűzszünetetet hirdet, Oroszország nem fogadja el, a teljes kapitulációt kéri ehelyett.

12-én Oroszország tűzszünetet hirdet, miután elfogadja Nicolas Sárközy francia elnök jelentkezését közvetítőnek.

A grúz vezetés makcskodni próbál, nem fogad szót Sárközynek, de aztán leszól Bush: tessék aláírni mindent azonnal. A megállapodás szerint minden grúz ellenőrzés megszűnik Abháziában és Dél-Oszétiában, valamint még 2 évig grúz területen maradnak orosz csapatok garantálni Abházia és DÉl-Oszétia biztonságát.

Szóval valami ilyesmire gondolt Biden csapata, mikor nemrég szóltak az ukránoknak, ne gondolkodjanak "grúz típusú megoldásban".

arthurthedent 2022.01.02. 11:24:15

@Zionnépe: "Ugyanúgy gondolkodik és "védi" az országot, mint Észak-koreai kollégája..."

Na igen. Minél nyomorultabban élnek egy országban annál jobban erőlködnek ott, hogy ők a frankó, az igazi, az egyetlen helyes út letéteményesei és igazából mindenkinek pont úgy kellene cselekednie, ahogyan azt ők teszik. A ruszkik is igazából csinálhatnának maguknak egy élhető országot, az észak koreaiak is, a muszlimok is, aztán rájönnének, hogy már nem is igazából érdekli őket annyira, hogy mások mit csinálnak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.01.02. 11:28:39

@arthurthedent:

"Tehát csupáncsak az erősebb jogán teszik miközben az igazság nagy bajnokaként állítják be magukat."

Legalábbis az USA annak állítja be magát. Aztán meg az elmúlt 100+ év tapasztalatai alapján azt lehet leszűrni, hogy az USA sokkal gyakrabban indított támadó háborúkat a saját területétől nem kis távolságokra, mint az oroszok/szovjetek. Ugyanez áll a 2. vh. utáni időszakra is csakúgy, mint a Szovjetunió felbomlása utánira. Akor most melyiktől is kell jobban félni?

Na meg az USA és Oroszország közül melyik van körülvéve a másik katonai támaszpontjaival, katonai szövetségének államaival? Melyik próbál még közelebb nyomulni a másik határaihoz? Mennyi idő alatt ér el egy amerika cspásmérő fegyver orosz területet és mennyi idő kell ugyanehhez egy orosz fegyvernek? Az oroszok már így is szorosan körül vannak véve ellenséges támaszpontokkal ill. országokkal, miközben az oroszoknak nincsenek az USA-hoz közeli támaszpontjai.

Szerintem abszolút érthető és méltányolható, hogy az oroszok ellenzik Ukrajna NATO-tagságát. De még azt is, hogy a Nyugat fegyverekkel tömi Ukrajnát. Egy az oroszokkal vívott proxyháború igen hamar közvetlen háborúvá válhat.

apro_marosan_petergabor 2022.01.02. 11:31:36

Az establishment bármire képes, ezt már bebizonyította Irakban, illetve az arab tavasz során (háború indítás csinált okokkal). Putin realista, nem kell neki háború, de nyilván van egy vörös vonal, ami után lép.
Az ukrán távolról kinevezett s fizetett vezetők nem Ukrajna érdekeit nézik, különben nem így mozognának. Biden egy báb, az establishment bábja.
Nekünk illetve a kárpátaljai magyaroknak ez nagyon rossz, a mostani elnök kb. úgy mozog, mint Ceausescu - primitív ösztönökre építve.
Egyet tehetünk, hogy erősítjük a hadsereget, s NATO pozíciónkat.
Érdek alapon jelenleg az oroszokra is lehet támaszkodni. Az EU elég bután közelít a kérdéshez, majdnem báb az USA kezében - de ha magukhoz térnek jöhet egy megegyezés, annak lehet része a kárpátaljai magyarok helyzetének javtása.

Gyanítom üzlet lesz a vége, az üzlet tárgya Ukrajna (is) klf. részei, státusa meglepő módon a végén a románok fognak ismsért jól járni, egy árukapcsolásban.
(Pl. Moldávia - Besszarábia - a románoknak vissza. cserébe a Krím annekcióját elfogadják, Ukrajna és a Donyec medencei orszok garanciákat, részleges autonómiát kapnak - ebbe az üzletbe lehetne beleszőni kárpátaljai magyarok helyzetének javítását, netán részleges határkiigazítást, esetleg székely kulturális autonómiát - ehhez egy erős, támogatott Magyarország kell - s a szlovákoknak nem biztos, hogy tetszene ez a megoldás. Mindehhez egy családcentrikus, bevándorlást erősen korlátozó, magáhoztért, érdekeit felismerő EU is kellene).

chrisred 2022.01.02. 11:56:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Milyen grúz katonai agresszióról van szó, amikor az egész haború Grúzia területén zajlott?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.02. 11:59:02

@chrisred:

Ha Grúzia területe, akkor miért és kit támadott a grúz haderő?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.01.02. 12:01:31

@chrisred:

"Én meg azt hittem, Bush és Cheney ezen az alapon bombázta rommá Afganisztánt és Irakot. "

Jól hitted, de Trumpnak több esze volt.

"Elég kockázatos ilyesmit kijelenteni."

Az oroszok nem olyan hülyék, hogy megtámadjanak egy NATO-tagállamot. Viszont nem ia annyira hülyék, hogy hagyják Ukrajnát belépni a NATO-ba.

Mellesleg Ukrajna támogatásával az USA önmagának is árt. Az oroszok már így is körül vannak véve amerikai és NATO-támaszpontokkal, egy NATO-tag Ukrajna már nem sok pluszt jelentene. Ám ezzel Oroszországot még inkább Kína szövetségesévé teszik, és ezzel többet veszítenek, mint amennyit nyernek azzal, hogy kissé hátrébb sorolják Európát a rangsorban. Márpedig egy orosz-kínai szövetséggel nehezebben fog az USA megbirkózni, mint csak Kínával.

És ezt nem is csak katonai értelemben gondolom. Mert mit ért el az USA pl. az Északi Áramlat 2 akadályozásával? Mit ért el az oroszellenes embargóval? Annyit, hogy az oroszok most többet kereskednek Kínával, pl. Kínának adnak el földgázt, ami nem igazán jön jól Nyugat-Európának. (Igaz, az USA-nak határozottan jól jön, jobban el tudja adni az LNG-jét.)

És mindennek tetejébe Kínához képest Oroszország még mindig a demokrácia mintaországa.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.01.02. 12:03:53

@apro_marosan_petergabor:

"Mindehhez egy családcentrikus, bevándorlást erősen korlátozó, magáhoztért, érdekeit felismerő EU is kellene"

Na ez az, ami nem lesz. :(

chrisred 2022.01.02. 12:12:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az orosz-kínai szövetség nagyjából azt fogja jelenteni, hogy a kínai állam innentől nem nyugati csúcstechnológiát, hanem orosz haditechnikát fog lopni.

Nem a nyugatnak rossz, hogy Kína orosz gázt vesz, hanem a közel-keleti országoknak.

chrisred 2022.01.02. 12:13:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az érdekeit felismerő EU a keleti bővítést keleti szűkítéssel folytatja.

chrisred 2022.01.02. 12:17:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ami majdnem ugyanaz, mint a felfegyverzett szeparatista csoportok, amik Dél-Oszétiában voltak.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.02. 12:25:08

@birkamenet: A afganisztáni botrányos kivonulás megmutatta, milyen katasztrofális helyzetbe hozta az USA irányítását a vén szellentős.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.02. 12:29:30

@arthurthedent:

Nem lehet minden konfliktust azonos képlettel leírni. Nem eszkalálódik minden konfliktus. A mostani helyzetet pedig végképp nem lehet párhuzamba állítani a II. vh.-val.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.02. 12:29:50

@chrisred:

Nem ugyanaz.

Grúzia esete egy stabil helyzet volt. Valójában soha nem voltak ezek a területek a grúz kormény alatt. Nem az volt, hogy tegnap valaki fellázadt és elszakadt. Bke volt hosszú évek óta.

Logikád alapján a pekingi kormányzat bármikor megtémadhatja Tajvant, hiszen az ENSZ szerint az ő területe.

arthurthedent 2022.01.02. 12:35:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az oroszok már így is szorosan körül vannak véve ellenséges támaszpontokkal ill. országokkal"

Az oroszokkal szemben csak az oroszok az ellenségek. Azt hiszik magukról, hogy még mindig szupoerhatalom és állandóan a fütykösüket méregetik mindenki máséhoz, aztán mindenütt ellenségeket vizionálnak.

arthurthedent 2022.01.02. 12:38:39

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: "Nem lehet minden konfliktust azonos képlettel leírni. "

Egyetlen konfliktust sem írtam le egyetlen képlettel sem.

"Nem eszkalálódik minden konfliktus."

Nem, valóban nem. De azért vegyük már észre, hogy a konfliktusok sokkal sűrűbben szoktak eszkalálódni mint a nyugis béke, úgyhogy minden konfliktus aggodalomra akad okot.

Olyan ez, mintha azt mondanád, hogy "de hisz nem MINDEN ittas vezetés szokott balesetté válni". :D

"A mostani helyzetet pedig végképp nem lehet párhuzamba állítani a II. vh.-val."

Ó, hiszen éppen azt tettem. Párhuzamba állítottam. Nem is volt nehéz.

chrisred 2022.01.02. 12:41:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Logikád alapján a pekingi kormányzat bármikor megtémadhatja Tajvant, hiszen az ENSZ szerint az ő területe."

De hát tényleg ez a helyzet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.02. 12:45:40

@chrisred:

Nem ez.

Ha így lenne, nem érne semmit egy tűzszünet se.

A nemzetközi jogi elmélet nem jogosít fel támadásra, attól az még agresszió.

Szerbia nem támadhat Koszovóra, se Ciprus Észak-Ciprusra, se Moldávia Transznisztriára, stb.

Csak egy megoldás van, amit a grúzok is próbáltak: támadni, majd gyorsan győzni, kész helyzetet teremtve.

arthurthedent 2022.01.02. 12:45:48

@apro_marosan_petergabor: "Putin realista, nem kell neki háború, de nyilván van egy vörös vonal, ami után lép."

Ja, kár, hogy még egyetlen ország sem kezdett úgy háborút, hogy ne azt mondta volna, hogy "nem akar háborút" és "van egy vörös vonal". Minden agresszív köcsög aki az erejében bízva a kocsmában véres verekedést kezd úgy indít, hogy ő milyen békés és mennyire nem tehet már mást minthogy mégis agresszióhoz fordul.

Ez a leggusztustalanabb dolog abban, amit putyin csinál: nyilvánvalóan háborút akar egy nyilvánvalóan sokkal gyengébb országgal miközben folyamatosan azt hazudja, hogy nincs más választása és a gyengébb a felelős mindenért. Klasszikus agresszív köcsög viselkedés.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.02. 12:46:08

@arthurthedent:

Olvass például arról, hogy hogyan is szállta meg az USA Hawaii-t, amely ma az USA egyik tagállama.

"De azért vegyük már észre, hogy a konfliktusok sokkal sűrűbben szoktak eszkalálódni mint a nyugis béke, úgyhogy minden konfliktus aggodalomra akad okot."

Értelmetlen a "nyugis békével" való összehasonlítás. Egymással kell összevetni a konfliktushelyzeteket.
A II vh. már csak azért is teljesen más volt, mert Hitler olyan fejlett nyugati országokat szállt meg, mint Franciaország, Hollandia, Belgium, és a briteket is fenyegette. Míg most egy periférikus területről van szó.

chrisred 2022.01.02. 12:51:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A tűzszünet csak az azt megkötő felekre vonatkozik. Kína már régen bekebelezte volna Tajvant, ha nem lenne köztük többszáz kilométer tenger.

Koszovó szuverén állam, Ciprus Törökország miatt nem támad Észak-Ciprusra, Moldova pedig Oroszország miatt Transznisztriára. Egyszerű erőfölény kérdése.

chrisred 2022.01.02. 12:52:59

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: "A II vh. már csak azért is teljesen más volt, mert Hitler olyan fejlett nyugati országokat szállt meg, mint Franciaország, Hollandia, Belgium, és a briteket is fenyegette. Míg most egy periférikus területről van szó."

De Lengyelországgal kezdte.

chrisred 2022.01.02. 13:11:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem az, kevesebben ismerik el, mint Tajvant. Pedig az utóbbinál Kína tett, hogy minél kevesebben legyenek.

arthurthedent 2022.01.02. 13:12:53

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: "Olvass például arról, hogy hogyan is szállta meg az USA Hawaii-t, amely ma az USA egyik tagállama."

És? Mire jó az ilyen "de az USA is" érvelés? Mondtam én, hogy "bezzeg az USA az nem"? Nem mondtam.

arthurthedent 2022.01.02. 13:17:18

@chrisred: "De Lengyelországgal kezdte."

Pontosan. Az európai országok és az USA akkoriban pont ugyanerre az álláspontra helyezkedtek, hogy a konfliktus nem fog elterjedni, majd őket szépen nem érinti.

Ha most Putyin lerohanja Ukrajnát, otthon jól megéljenzik, szépen eléri a célját az amerikaiak meg vállat vonogatnak, európa meg tovább vásárolja az orosz gázt, akkor mi lesz utána? Utána már Putyin meg az oroszok szépen megnyugszanak vagy esetleg kijelentik, hogy vannak ám még más országok is, amik a szovjetúnió részét képezték és amire igazságos és helyes lenne nekik jogot formálni?

Hol lesz utána az a bizonyos vörös vonal, esetleg valahol győrtől szombathely irányába?

chrisred 2022.01.02. 13:23:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Dehogynem, a külső szuverenitás alapja, hogy többi állam önmagával egyenlőnek ismeri el.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.02. 13:25:25

@chrisred:

Tehát megtámadható szabadon minden olyan állam, melyet nem ismerünk el?

chrisred 2022.01.02. 13:32:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ez lenne, ha egy már elismert ország határait, területét, belső jogrendjét nem lenne köteles tiszteletben tartani az összes többi ország. Folyamatosan farigcsálnák egymást.

chrisred 2022.01.02. 13:45:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az el nem ismert ország. Ha egy külső ország Dél-Oszétia területén indít katonai agressziót, valójában egy elismert ország, Grúzia ellen támad. Mivel az elismerés egyben Grúzia határainak sérthetetlenségét is jelenti, és Dél-Oszétia azon belül van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.02. 13:49:42

@chrisred:

Nézz utána nem így van.

Van pl. ENSZ-határozat Törökország ellen Ciprus miatt. Logikád szerint nem kellene, hiszen a törökök sose ismerték el Ciprust. De lásd még a koreai háborút is akár, nem ismerte el egymást a 2 Korea, mire fel az ENSZ-határozat. S még számos példa.

A konkrét eset: Oroszország elismeri Grúziát, Abháziát és Dél-Oszétiát is, mind a 3-at.

Motorogre 2022.01.02. 13:52:49

@arthurthedent:
. . . és a bíbiclelkű Waak-Nook-Lear bálnaszőrös lokátorával lerombolá az gazok wigwamjait és a rigófüttyös taposóaknát mint roppant kelevézt magasba emelve súlytott le a gránátalmákat hajigáló rozmárháton menekülő csürhére .. . . .

(XXIII. századi waffeninuit legenda a Kalahári sivatagból). :)

Motorogre 2022.01.02. 13:57:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
... igen, a No Sport brit öregúr mondta: a politikában egy hét nagy idő.

De reméljük most is győz a józan ész (ahogy a kommentek írják: üzlet lesz...melynek tárgya Ukrajna is) és nem lesz még lokális háború sem - hát ezeknek nem volt elég a covid ?

Motorogre 2022.01.02. 14:01:15

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
igen, a hiper egy super új tényező - de még nem volt főpróba (kosztümös sem).
Vajon igaz-e még a nukleáris ütőerőre, hogy aki először veti be, az másodszorra hal meg ?
Ha a hiper cucc vagy kíber-motyó felfejlődik annyira, hogy képes kiiktatni a nukleáris válaszcsapást - akkor mindannyian komoly bajban leszünk, oda az egyensúly.

Ha csak 99%-os hatásúak, akkor kb. 120-140 atombomba még (mint 1%-os rés a pajzson) célba ér - bőven sok.
Ha van mérvadó infó a hiper kontra atom témára, kérlek tömören légyszíves.
BUÉK

chrisred 2022.01.02. 14:02:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ciprus:
en.wikipedia.org/wiki/London_and_Z%C3%BCrich_Agreements

Oroszország mindig is a nemzetközi jogon felül állónak tekintette magát. Ahogy írtam korábban, Tajvant sokkal több ország tekinti függetlennek, mint ezeket a bábállamokat, de ettől független a szuverén országok közössége elismeri az egy Kína elvet, és a Kína-Tajvan ellentétet belügynek tekinti.

Motorogre 2022.01.02. 14:15:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
köszönjük, érdekes és tanulságos !

Tudja-e valaki, hogy az ukránok miért nem fogadnának el egy semleges státuszt - amit a nagyhatalmak garantálnának (mint pl. Ausztria esetén). Egy ország nem akkor semleges ha deklarálja: ez csak szükséges de nem elégséges feltétel. Ha a környező hatalmak egyensúlyi viszonyaiba a semlegesség beleillik, akkor lehet semleges egy entitás.
Pl. Svájc esete: és milyen jól meg lehet élni a semlegességből. Az ukránok lehetnének közvetítők az EU és Oroszhon között, végre nekiállhatnának a természeti adottságaikat kiaknázni, modernizálni az országot - s csökkenteni a hadikiadást. Segélyt kapnának másra is, nemcsak fegyverre... (v.ö.: Koszovó).

Értem hogy zsigeri utálatuk van az oroszokkal szemben, Kiev ősibb és előrevalóbb mint a Moszkvai Rusz - de a történelem már csak ilyen: a tatároknak Moszkva túl hideg volt, ezért nem foglalták el....

Az ukrán Krím meg 50 éves bürokratikus hiba - tudjuk.

chrisred 2022.01.02. 14:21:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Szerintem a tiéd volt csúsztatás, mert Törökország soha nem azt mondta, hogy Ciprus nem lett független, tehát még mindig a Brit Birodalom része. Ők a nicosiai kormányt nem ismerik el.

chrisred 2022.01.02. 14:27:41

@Motorogre: "de a történelem már csak ilyen: a tatároknak Moszkva túl hideg volt, ezért nem foglalták el...."

Nem tudom, hogy ez a mongolokra vagy az Arany Hordára vonatkozik, de Moszkvát ezek is, azok is elfoglalták, és fel is égették. Biztos azért, mert túl hideg volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.01.02. 14:30:06

@chrisred:

Az államelismerés és a kormányelismerés 2 külön ügy.

Spanyolország 30 éven keresztül nem ismerte el a magyar kormányt, de az országot igen.

chrisred 2022.01.02. 14:40:22

@Motorogre: "Tudja-e valaki, hogy az ukránok miért nem fogadnának el egy semleges státuszt - amit a nagyhatalmak garantálnának (mint pl. Ausztria esetén). Egy ország nem akkor semleges ha deklarálja: ez csak szükséges de nem elégséges feltétel. Ha a környező hatalmak egyensúlyi viszonyaiba a semlegesség beleillik, akkor lehet semleges egy entitás."

Nagyjából erről szólt volna a Budapest Memorandum. Az oroszok megkapták az ott állomásoztatott volt szovjet atomfegyvereket, cserébe azt ígérték, hogy garantálják Ukrajna függetlenségét. Aztán ezt majd két évtizeddel jésőbb felrúgták.

apro_marosan_petergabor 2022.01.02. 14:45:08

@arthurthedent: Putin elég türelmes. Pl. az USA-hoz képest, amely saját titkoszolgálata által gyártott hamis hírek alapján lerohanta Irakot, pedig az bármit megtett volna a II. háború elkerüléséért. Vagy amelyik megszervezte a Disznó öböli partraszállást.
Vagy a britekhez képest, akik szintén nekiugrottak uúgy Iraknak...
Vagy a franciákhoz képest, akik effektív ok nélkül (ha csak Kadhafi pancser húzását, mi szerint közölte, hogy ő támogatta Sarko választási kampányát néhány millerrel nem vesszük alapul..:) nekiestek Líbiának.
Esetleg Izraelt véve, amely megelőző háborút indított 67-ben Egyiptom ellen... (a szitu nem volt rosszabb, mint most az ukrán)

Motorogre 2022.01.02. 16:17:17

@chrisred: ott a pont, 1237-ben ... lerombolták. Az "elfoglalást" úgy értem, hogy nem vonták tartós függőségbe ... amúgy a poszt szempontjából mindegy. Kösz.

Hogy ki mit rúgott fel - vagy ki kezdte a rugdosást - ez külön posztot megér, talán valaki megírja 1x.

Ménár Atya 2022.01.02. 16:23:15

@Zionnépe:
Az elmúlt évek nem ezt támasztják alá.
Oroszország képes az önellátásra, és képes megvédeni magát.
A bojkottal annyit értünk el, hogy már élelmiszer sem kell nekik,mert megtermelik, energia,meg nyersanyag viszont van bőven amúgy is.
Nem hinném , hogy Putyin irígy lenne ezért bárkire is.
És szerintem nem fogja hagyni, hogy ukrajnába nátó betelepülés legyen,inkább bekebelezi megint őket.

arthurthedent 2022.01.02. 16:51:46

@apro_marosan_petergabor: "Putin elég türelmes."

Akkor ez szerinted úgy van, hogy ha lerohannak egy másik országot, akkor végülis jó fejek, mert:
1) hádde mások is lerohantak már országokat
2) végülis előtte éveken keresztül nem rohanták le.

Ja, nem. Az, hogy Putyin terel és arról magyaráz, hogy mennyire nem is akarnak háborút jól jelzi, hogy pontosan tudja mekkora köcsögségre készül. Máskülönben nem hazudozna róla.

arthurthedent 2022.01.02. 16:53:22

@Ménár Atya: "A bojkottal annyit értünk el, hogy már élelmiszer sem kell nekik,mert megtermelik, energia,meg nyersanyag viszont van bőven amúgy is."

Hát persze. Igazából nem azért adják el a rengeteg gázt, mert cserébe olyan dolgokat kapnak, amire szükségük van, hiszen nyilván nincs semmire szükségük. Csak jófejségből.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.02. 17:22:57

@Motorogre:

real-j.mtak.hu/15717/1/HT_2021-1_internet.pdf

"4  HADITECHNIKA LV. évf. – 2021/1Tanulmányok
Oroszország a HyW-kutatásait – amelyek az utóbbi tíz
évben felgyorsultak – az 1980-as években kezdte meg. Az
eddig elért legfontosabb eredmények:
• Avangard – a világon az első, 2019. decemberében
rendszeresített, 12 000 km hatótávolságú rendszer,
amelyben az 5,4 m hosszúságú HyW eszközt interkon-
tinentális rakétával indítják. Rövid ideig a hangsebes-
ség több mint 20-szorosával képes repülni. A nukleáris
robbanófej pontosabb célba juttatása érdekében a
sebesség a célkörzetben már jelentősen csökken,
ezért a repülés utolsó fázisában nyílik a legnagyobb
esély a hatékony légvédelemi ellentevékenységre.
• 3M22 Zircon – hadihajókról és tengeralattjárókról indít-
ható, 1000 km-en belül tartózkodó célok ellen alkal-
mazható. A 8 m hosszúságú repülőeszköz maximális
sebessége 8–9 Mach (9800–11 000 km/h).
• Kh–47M2 Kinzsal – világelső, 2017 decemberében
rendszeresített légi indítású, szilárd üzemanyagú, ra-
kétameghajtással rendelkező rendszer (4. ábra). Ható-
távolsága, a hordozó repülőgép függvényében
2–3 ezer km. Maximális sebessége 10–12 Mach
(12 250–14 700 km/h). Vezérlése kombinált távirányítá-
sú, amelynek összetevői az optikai és inerciális navigá-
ció, kombinálva a GLONASS műholdas helymeghatá-
rozási rendszerrel.

De egyébként például Sarmat (Nato kódnevén Sátán) rendszer is elég ijesztő: egy adott ponton a rakétafejet 4 önállóan manőverező robotrepülőgép hagyja el, egyenként 300 kt robbanóerővel (A Hirosimára dobott bomba) kb. 15 kt volt...)

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.02. 17:25:11

@chrisred: Az akkor közel sem volt olyan periféria, mint most Ukrajna. Ráadásul Lengyelország megtámadását sem követte nyugati támadás, csak egy hadüzenet. Hitler támadott ismét.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.02. 17:36:52

@arthurthedent: Abból sem alakult ki jelentősebb, eszkalálódott konfliktus. Megszállták, oszt jó napot.

chrisred 2022.01.02. 18:31:25

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Pont erről van szó, hogy mennyire jó taktika a passzivitás. Akkoriban nem jött be.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.02. 18:58:35

@chrisred: Vagyis most meg kellene szted támadni az oroszokat, ha ők megtámadják Ukrajnát?

Ménár Atya 2022.01.03. 07:20:18

@arthurthedent:
Ha megfordítanád a saját gondolatmeneted, és értelmeznéd a leírtakat, rájönnél mekkora baromságot hoztál össze.
Nem arról szól a mese, hogy nincs szükségük valamire is, hanem arról, hogy mondjuk
Eu alma ,és autók nélkül, jelenleg tovább kihúzzák, mint az au orosz nyersanyag nélkül.
Már pár éve szívatni akarják az oroszokat, de nem igazán megy, elfelejted, hogy a világ nem orosz -usa már.
Ott van kína,india délamerika, és ezek nincsenek olyan rosszban az oroszokkal,mint azt az usa szeretné.
Tehát amíg mi nem adhatjuk el az oroszoknak az almánkat, addig a brazil simán, kína felől meg bármit megkapnak nyersanyagért cserébe.
De látom nehezen megy kicsit nagyban gondolkodni és a valóságot szemlélni. :)

arthurthedent 2022.01.03. 07:32:14

@Ménár Atya: Ezt írtad:

"Oroszország képes az önellátásra, és képes megvédeni magát.
A bojkottal annyit értünk el, hogy már élelmiszer sem kell nekik,mert megtermelik, energia,meg nyersanyag viszont van bőven amúgy is."

Most meg ezt:
"Nem arról szól a mese, hogy nincs szükségük valamire is, hanem arról, hogy mondjuk Eu alma ,és autók nélkül, jelenleg tovább kihúzzák, mint az au orosz nyersanyag nélkül."

Szóval egyszer azt mondod, hogy nincs szükségük semmire, mert megtermelik maguknak, máskor meg leírod, hogy ez mekkora baromság és csak arról van szó, hogy "tovább kihúzzák".

Magadnak mondasz ellen. :(

chrisred 2022.01.03. 09:22:54

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Ezt nem írtam. Csak jeleztem, hogy a világ egyszer már megjárta azzal, hogy hagyott egy összeomlott katonabirodalmat a romjaiból magához térni és újra terjeszkedni. Azóta tudjuk, hogy akkor múlik ki véglegesen, ha egy ellenséges katona veri le a horogkeresztet a Reichstagról. Az nem győzelem, ha azok veszik le a vörös csillagot a Kreml tornyáról, akik oda felrakták.

apro_marosan_petergabor 2022.01.03. 10:54:13

@arthurthedent:
Rávilágítottam a nyugat kétszínüségére. Ha te orosz lennél, nem lennél óvatos, nem kérnél garanciákat?
Jelenleg az EU az USA kiskutyája, s Merkel után lehet, hogy méginkább az lesz, ha csak a franciák nem közelítik másképpen. Az EU valódi érdeke egy megegyezés az oroszokkal, nem pedig konfrontáció. Ukrajna pedig egy vergődő báb, oligarchák, az USA, idióta vezetőik karmai között.
Miközben főtisztjeik rakéta támadásokkal fenyegetik Moszkvát, miközben fojtogatják az őslakos kárpátaljai magyarokat. Ez csak az amerikai hadiiparnak tesz jót...
Ez a Zelenszkij egy egy nagyon aranyos, okos, rendes ember...:(

chrisred 2022.01.03. 12:09:59

@apro_marosan_petergabor: Az Unió érdeke egy semleges Ukrajna, nem pedig egy bábállam, akár amerikai, akár orosz. Janukovics a Kreml helytartója volt, a bukását követően az orosz katonai lépések Ukrajnát olyan helyzetbe kényszerítették, ami eltávolította a semleges pozíciótól. Ezért áll távol Oroszország és az EU a megegyezéstől. Persze, nem csak ebben, hanem gyakorlatilag az összes fontos külpolitikai kérdésben. Az oroszoknál a kompromisszumkészség a gyengeség jele, tehát ők elvből nem engednek az álláspontjukból. Ha pedig a másik fél próbál kompromisszumot javasolni, ők rögtön többet akarnak. A katonabirodalmakkal csak az erő pozíciójából lehet eredményesen tárgyalni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.01.03. 14:08:07

@chrisred:

"Janukovics a Kreml helytartója volt,"

Zelenszkij meg az USA helytartója, számos más politikussal egyetemben. Ha már egyszer leírtad, hogy az EU érdeke egy semleges Ukrajna, akkor ez éppúgy rossz az EU-nak.

"az orosz katonai lépések Ukrajnát olyan helyzetbe kényszerítették, ami eltávolította a semleges pozíciótól."

Zelenszkij hatalomra jutása nem orosz katonai lépések eredménye volt. Ám Z. hatalomra jutásával Ukrajna már eleve eltávolodott a semleges pozícióból még azelőtt, hogy bármiféle orosz katonai lépésekre sor került volna. Az időbeliség és az okozatiság legtöbbször kéz a kézben jár, mert az ok megelőzi az okozatot.

"Az oroszoknál a kompromisszumkészség a gyengeség jele"

Ez elmondható az USA-ról és az EU-ról is. Avagy szerinted Ukrajna lebegtetett NATO-tagsága a Nyugat részéről kompromisszumkészséget jelent?

"tehát ők elvből nem engednek az álláspontjukból"

A nemzetbiztonság érdekében nem engedhetik meg, hogy Ukrajna NATO-taggá váljék. Anno az USA megengedte, hogy a szovjetek atomrakétákat telepítsenek Kubába? - Na ugye.

Az oroszok már így is óriási toleranciát tanúsítanak azzal, hogy eltűrik az amerikai atomfegyvereket a határaik közelében. Avagy szerinted a Nyugat kompromisszumokra törekvésének jele, hogy most felvegyvezik Ukrajnát? Az oroszok semmi mást nem akarnak, csak egy semleges pufferzónát a NATO és a hazájuk között. Az USA-nak ott a két óceán, az oroszoknak meg a nagy semmi.

Tudom, most majd rám sürik, hogy russzofil vagyok. Pedig csak nem vagyok russzofób. Nézz már a térképre, merre vannak amerikai ill. NATO-támaszpontok Oroszország határai közelében. Aztán keress orosz támaszpontokat az USA határai közelében.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.01.03. 14:12:12

@chrisred:

"Az nem győzelem, ha azok veszik le a vörös csillagot a Kreml tornyáról, akik oda felrakták. "

De ugye az győzelem, ha Gyurcsány küldi MZP-t a miniszterelnöki székbe, ahogy az is győzelem volt, amikor Horn, Medgyessy és Gyurcsány ültek abban a székben? Azt hiszem, talán boldogult Csurka István szokta mondani, hogy kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna. Vagy valaki más mondta, de mindegy is, mert igaza volt.

chrisred 2022.01.03. 14:39:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ám Z. hatalomra jutásával Ukrajna már eleve eltávolodott a semleges pozícióból még azelőtt, hogy bármiféle orosz katonai lépésekre sor került volna."

Hmmm... Zelenszkijt 2019-ben választották meg, öt évvel azután, hogy az oroszok megszállták a Krímet, és kirobbantották a harcokat Donbaszban. Tehát valóban igaz, hogy az ok megelőzi az okozatot.

A nyugati kompromisszumkészség jele volt például a minszki egyezmény, amit az oroszoknak esze ágában sem volt betartani.

"Anno az USA megengedte, hogy a szovjetek atomrakétákat telepítsenek Kubába?"

Nem, de nem az lett belőle, hogy az USA lerohanta Kubát, hanem kompromisszum, cserébe a rakéták visszavonásáért kivonta a Jupiter rakétákat Törökországból. Miben enged jelenleg Oroszország? Semmiben. Ahogy a másik fél hátrál egyet, ők rögtön fokozzák a nyomást.

"Az oroszok semmi mást nem akarnak, csak egy semleges pufferzónát a NATO és a hazájuk között."

De a velük szomszédos országok nem akarnak semleges pufferzóna lenni, mert a történelmi tapasztalataik arra intik őket, hogy ne bízzanak az oroszokban.

"Aztán keress orosz támaszpontokat az USA határai közelében."

Senki nem akar a saját országába orosz fegyvereket telepíteni azon a környéken, kivéve az olyan abszurd rendszert, mint Venezuela.

chrisred 2022.01.03. 14:42:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Azt hiszem, talán boldogult Csurka István szokta mondani, hogy kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna. Vagy valaki más mondta, de mindegy is, mert igaza volt."

Kövér László mondta, és annyira igaz, hogy most már rövid önéletrajznak is tekinthető a részéről.

arthurthedent 2022.01.03. 14:47:15

@chrisred: "Miben enged jelenleg Oroszország? Semmiben."

A normális ember olyanokat mond, hogy "odaadom neked ezt a pénzt, ha odaadod nekem a hamburgert amit most csináltál". A köcsögök mint putyin nem így működik, ők olyanokat mondanak, hogy "nem verlek iszonyatosan pofán, ha odaadod nekem azt a hamburgert".

Mert oroszország így működik. Maffia, bűnszövetkezet, gengsztervilág. Mindig az volt és egy darabig még az is marad. Meg lehet magyarázni, lehet kifogásokat nyomni, de felesleges, jól látható mi van ott.

Ménár Atya 2022.01.03. 14:48:19

@arthurthedent:
Az első egy tényként kezelendő állítás, a mai valóság, a második szimpla magyarázat arra az esetre, ha nem fogadod el a tényt.
Tehát gyengébbek kedvéért.
De nyugodtan cáfolj ha szerinted nincs elég nyersanyag vagy élelmiszer, ill hogy az usán és az Eu-n kívül nem létezik más kereskedelmi csatorna a számukra.
De előtte azért nézz utána kinek mit adtak el az oroszok, ill mivel rendelkezik az országuk.
Jelenleg annyi történt , hogy a nagy bojkottal megszívatták a kis európai országokat, mondhatnám, egy nem kompenzált szándékos károkozás áldozatai vagyunk épp, a saját "szövetségeseink" miatt.

arthurthedent 2022.01.03. 14:50:30

@chrisred: "Senki nem akar a saját országába orosz fegyvereket telepíteni azon a környéken, kivéve az olyan abszurd rendszert, mint Venezuela."

Pontosan. Oroszország nyomorult életszínvonalat teremtett, szenvedést, elnyomást, bunkóságot. Ezért aztán elvesztették a hidegháborút, senki sem akar velük közösködni.

Csakhogy Putyin ezt nem hajlandó elfogadni, úgy csinál mintha csupán a hadsereg erején múlna minden. Pont úgy csinál mint a bunkó óvodás, akivel senki sem akar játszani a homokozóban ezért üvöltözik, hogy mindenkit megver aki nem vele akar játszani.

arthurthedent 2022.01.03. 14:52:35

@Ménár Atya: "De előtte azért nézz utána kinek mit adtak el az oroszok, ill mivel rendelkezik az országuk."

Egyik mondatoddal ütötted a másikat, ennyire nem vetted komolyan te sem magadat. Amikor az volt a kényelmes, akkor azt bizonygattad, hogy oroszország önellátó, amikor ezt számon kérték tőled, akkor meg azt, hogy te ilyet nem mondtál.

Ezek után ne akard már megmondani nekem, hogy mineknézzek utána szerintem.

chrisred 2022.01.03. 15:16:45

@Ménár Atya: "Jelenleg annyi történt , hogy a nagy bojkottal megszívatták a kis európai országokat, mondhatnám, egy nem kompenzált szándékos károkozás áldozatai vagyunk épp, a saját "szövetségeseink" miatt."

Ez így tényszerűen nem igaz, a kis országok Putyin válaszként eszközölt szankciói miatt szívtak. Erre mindig az a válasz, hogy nem tehetett mást. Dehogynem, visszadhatta volna a Krímet annak az országnak, ahová jog szerint tartozik, és befejezhette volna az Ukrajnában szított polgárháborút.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.01.03. 19:26:12

@chrisred:

Valóban, Porosenkót akartam írni, de az egész Janukovics alkotmányellenes megbuktatásával kezdődött, meg a Nyugatról távirányított Majdan-"forradalommal". Így már helyreáll az ok-okozatiság.

"A nyugati kompromisszumkészség jele volt például a minszki egyezmény, amit az oroszoknak esze ágában sem volt betartani."

És amit az ukránok sem tartottak be. Csak amíg a magyar kisebbséggel komolyabb következmények nélkül packázhattak és packázhatnak ma is, ezt az orosz kisebbséggel már nem tehették meg. Jöttek is a következmények.

"Miben enged jelenleg Oroszország? Semmiben."

Miben engedhetne még? Vonuljopn ki a Krímből és a kelet-ukrajnai szakadár megyékből? Ezért semmi ellentételezést nem kapna, ui. jelenleg épp ez a kvázi háborús helyzet az akadálya Ukrajna NATO-tagságának. Amint ez a kvázi háborús helyzet megszűnik, Ukrajna előtt szabad az út a NATO-ba. Ez lenne a Nyugat részéről az engedmény?

"Ahogy a másik fél hátrál egyet, ők rögtön fokozzák a nyomást."

Miben is hátrált a "másik fél"? Semmiben. Hacsak a szaporodó embargós intézkedéseket nem tekinted engedménynek.

"De a velük szomszédos országok nem akarnak semleges pufferzóna lenni, mert a történelmi tapasztalataik arra intik őket, hogy ne bízzanak az oroszokban."

Aham, az amerikaiakban persze nagyon lehet bízni, mi? Kérdezd meg erről a menekülő afgánokat és a kényszerűségből ott maradókat. A nőket különösképp.

"Senki nem akar a saját országába orosz fegyvereket telepíteni azon a környéken"

Nem is kell. Ahogy amerikai fegyvereket sem kell(ene) telepíteni Oroszország közvetlen közelébe.

"Kövér László mondta, és annyira igaz, hogy most már rövid önéletrajznak is tekinthető a részéről. "

Nem inkább Gyurcsányra, Medgyessyre és Hornra gondoltál?

Kövér mikor is volt MSZMP- vagy MSZP-tag?
Na és Horn, D2029 Medgyessy és Gyurcsány?

Ménár Atya 2022.01.03. 20:26:05

@arthurthedent:
Szerintem csak nem akarod értelmezni amit írtam,mert az így kényelmesebb.
De akkor tisztázzuk.
Oroszország képes az önellátásra, aki ennek ellenkezőjét állítja az nem ismeri a történelmet, és a mai helyzetet sem.
Ettől függetlenül kereskedhet bárkivel, mivel nem ugathatnak bele a politikájukba,mert egy nagyhataloról beszélünk, akit sem katonailag,sem gazdaságilag nem tudnak megzsarolni jelenleg.
Tehát nézz csak utána nyugodtan kivel hogy üzletel, talán tanulsz belőle, és nem írogatsz blődségeket :)

chrisred 2022.01.03. 20:26:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Valóban, Porosenkót akartam írni, de az egész Janukovics alkotmányellenes megbuktatásával kezdődött, meg a Nyugatról távirányított Majdan-"forradalommal". Így már helyreáll az ok-okozatiság."

Ha már ok-okozatiságról van szó, a Majdan tüntetések azzal kezdődtek, hogy Janukovics a Kreml utasítására megtagadta az uniós társulási szerződés aláírását. Ha ebben is a CIA keze van, akkor Putyin tűnik a legmagasabb rangú CIA ügynöknek.

"És amit az ukránok sem tartottak be."

Mesélj, mikor és hogyan szegték meg az ukránok a minszki egyezményt, ha csak nem azzal, hogy védekeztek a donyecki "szabadcsapatok" támadásai ellen.

"Aham, az amerikaiakban persze nagyon lehet bízni, mi? Kérdezd meg erről a menekülő afgánokat és a kényszerűségből ott maradókat. A nőket különösképp."

Plasztikus a különbség, az amcsik azért nem megbízhatóak, mert nem védenek meg másokat. Az oroszok meg azok, akiktől az amcsiknak meg kellene védeni másokat.

"Miben engedhetne még? Vonuljopn ki a Krímből és a kelet-ukrajnai szakadár megyékből?"

Igen, ez lenne a minimum. Ez lenne az alapkövetelmény, hogy egy semleges Ukrajna kialakulhasson, amelyik egyik tömbhöz sem tartozik.

"Ahogy amerikai fegyvereket sem kell(ene) telepíteni Oroszország közvetlen közelébe."

Ezt döntsék el azok az országok, akiknek szükségük lehet az amerikai fegyverek védelmére, hogy akarják, vagy nem akarják. Ha akarják, az az oroszokat minősíti, nem Amerikát. Amerikát az minősíti, hogy egy szomszédja sem akarja orosz fegyverekkel megvédeni magát tőlük.

"Nem inkább Gyurcsányra, Medgyessyre és Hornra gondoltál?"

Rájuk is gondolhattam volna, de nem ők mondták.

"Kövér mikor is volt MSZMP- vagy MSZP-tag?"

Egy autoriter rendszer pártintézetében kezdte az aktív korszakát, és egy autoriter rendszer egyik főkádereként fogja befejezni. Ez nem a papírokon múlik.

Ménár Atya 2022.01.03. 20:28:16

@chrisred:
Hát a jog az olyan ebben az esetben, hogy erősebb kutya baszik!
És .
Talán akkor aggódj azért, hogy a magyar területeket adják vissza ,mert jog szerint a miénk.
Persze vesztes oldalon a jog nem áll mellettünk.

chrisred 2022.01.03. 20:37:01

@Ménár Atya: Igen, erre szoktam hivatkozni, ha valaki a lakosság be- és kitelepítésével kialakított népességarányt, valamint a terület fegyverekkel való meghódítását jogalapnak tekinti, hogy a Krím Oroszországhoz kerüljön, valójában a románoknak Erdélyhez való jogát is köteles elismerni. Nekem se egyik, sem a másik nem jogalap, csupán erőszakos területfoglalás.

arthurthedent 2022.01.03. 20:59:13

@Ménár Atya: "Tehát nézz csak utána nyugodtan kivel hogy üzletel"

Amikor egymásnak ellentmondó állításokat nyomsz, akkor teljesen mindegy, hogy az oroszok kivel kereskednek. Amikor meg aztán megpróbálod letagadni, hogy "nem arról van szó" az meg különösen ciki.

Figyelj, elmondom, hátha megérted:

Logikai ellentmondások voltak abban amit írtál. Erre hívtam fel a figyelmedet. Ezzel én le is zártam a témát, talán elgondolkodsz azon, hogy egyszer az egyik dologban hiszel, máskor meg a másikban, ahogy éppen kényelmes. Azóta is erőlködsz, hogy "de az oroszok így, de az oroszok úgy".

Nem érdekel. Amit írtál abban ellentmondások voltak. Ennyi.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.03. 22:03:38

@chrisred:

Eléggé fals a párhuzam. Egyrészt Németországgal az elvesztett I. vh. után brutális jóvátételt fizettettek, és jelentősen korlátozták haderejét, míg Oroszország kapcsán nem beszélhetünk ilyenről. Nem egy háború következtében szűnt meg a SZU. Nem volt szerződés, amely bármire is kötelezte volna őket, nem volt győztes fél, amely bármire is kötelezte volna őket.
Az országméretek és a geopolitikai helyzet közötti jelentős különbségek is nyilvánvalóak.
És a szándékok is. Hitler lépéseit már a '30-as éve kközepétől egy szomszédos, eltérő ideológiájú nagyhatalommal a SZU-val való végső leszámolás mozgatta, megteremtve a német "életteret" keleten. Ebbe szólt bele, a nyugati hadüzenet Lengyelország megtámadása után. Ezután lépéskényszerbe került, és ezért kezdett komoly háborúba nyugaton. Putyin semelyik rivális nagyhatalommal nem akar leszámolni. Kb. azt csinálja, mint Hitler Elzász visszaszerzésekor. (Ezt is tkp. csak azért, mert nyugati titkosszolgálati műveletek keretében Ukrajnát sikerült áthúzni a nyugati érdekszférába.)
A lehetőségekhez képest igyekszik kiterjeszteni befolyását saját térségeiben, és minél inkább csökkenteni a nyugati befolyást ugyanitt. De nincs olyan stratégiai orosz elképzelés, hogy lerohannák az EU-t, vagy Kínát. Sokkal kisebb tétekben játszik, mint Hitler.

chrisred 2022.01.04. 20:57:05

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: "Eléggé fals a párhuzam. Egyrészt Németországgal az elvesztett I. vh. után brutális jóvátételt fizettettek, és jelentősen korlátozták haderejét, míg Oroszország kapcsán nem beszélhetünk ilyenről."
.
De én semmi ilyesféle párhuzamot nem állítottam fel a Német Császárság és a Szovjetunió vége között. Egyértelműen a náci és a bolsevik rendszer végéről volt szó, és igen, nagyjából arról a különbségről, amiket leírtál. A Harmadik Birodalmat elfoglalták, a vezetőit bíróság elé állították, a náci pártot betiltották. A szovjet rendszer megsűnésének még csak politikai következményei sem voltak. Putyin KGB középkáderből az FSZB vezetője lett.

"Putyin semelyik rivális nagyhatalommal nem akar leszámolni. Kb. azt csinálja, mint Hitler Elzász visszaszerzésekor."

1935-ben sem gondolta senki, hogy Hitler le akar számolni bármilyen nagyhatalommal.

arthurthedent 2022.01.04. 20:57:09

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
"Eléggé fals a párhuzam."
" Kb. azt csinálja, mint Hitler Elzász visszaszerzésekor."

Okés, tehát fals párhuzam, körülbelül ugyanaz.

Ez amolyan indexes kommentelő mentalitás: "nem nagyon tudom, hogy mit gondolok, de nekem van igazam és mindenki más rohadtul tévedésben van". ;)

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.04. 22:31:31

@arthurthedent:

Teljesen mások a szándékai, mások a távlatai a két dolognak. Hitler szeme előtt már a kezdetektől egy SZU ellen vívott totális megsemmisítő háború lebegett. Amiket addig tett, csak az ide vezető út lépései voltak. Putyinnál szó nincs ilyen távlatokról.

"Ez amolyan indexes kommentelő mentalitás."

Szerintem inkább az a tipikus indexes kommentelő mentalitás, amikor kiragadsz mondatokat a szövegkörnyezetből.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.04. 22:31:56

@chrisred:

A két "bukott katonaállamot" állítottad párhuzamba. Holott alapvetően különbözik a két állam, a két szituáció. Teljesen mások a jelen orosz stratégiai elképzelések, szándékok, és teljesen mások a hitleri állam katonai elképzelései. Utóbbinál középpontban a keleti élettér megteremtésének gondolata áll, és a bolsevizmus elleni harc. Ezt nem nagyon lehet másként értelmezni, mint a SZU elleni totális háborút.

chrisred 2022.01.05. 11:13:04

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Továbbra sem érted. Nem a mostani orosz államot vetettem össze a hitleri állammal, hanem a Harmadik Birodalom bukását a Szovjetunió szétesésével.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.05. 23:09:00

@chrisred: Újjáéledő katonaállamokról beszéltél, az I. világháborút elvesztítő, majd újrafegyverkező Németország, illetve a hidegháborút elveszítő, és újrafegyverkező oroszok párhuzamba állításával.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.05. 23:11:37

@chrisred:

Ezt írtad: "Csak jeleztem, hogy a világ egyszer már megjárta azzal, hogy hagyott egy összeomlott katonabirodalmat a romjaiból magához térni és újra terjeszkedni."

Ezzel egyértelműen a két VH. közötti Németországra utaltál.

"Egyszer már".

Ez a mostani Oroszországgal való párhuzamba állítás. Nem lehet másként értelmezni a soraidat.

chrisred 2022.01.06. 06:36:25

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: És ezzel folytattam: "Azóta tudjuk, hogy akkor múlik ki véglegesen, ha egy ellenséges katona veri le a horogkeresztet a Reichstagról. Az nem győzelem, ha azok veszik le a vörös csillagot a Kreml tornyáról, akik oda felrakták."

Kovacs Nocraft Jozsefne 2022.01.06. 22:49:10

@chrisred:

"Janukovics a Kreml utasítására..."

Ezt Putyin vagy Janukovics súgta meg neked?

"Mesélj, mikor és hogyan szegték meg az ukránok a minszki egyezményt"

Mond neked valamit az, hogy az orosz kisebbség nemzetiségi jogai?

"Plasztikus a különbség, az amcsik azért nem megbízhatóak, mert nem védenek meg másokat."

Ki hívta be az amerikaiakat Afganisztánba, hogy megvédjék őket? Vagy talán "internacionalista segítségnyújtás" történt, mint Csehszlovákiában 1968-ban?

"Az oroszok meg azok, akiktől az amcsiknak meg kellene védeni másokat."

Konkrétan mikor támadták meg az oroszok azokat az államokat, amelyekben most amerikai fegyverek és katonák vannak? Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján inkább attól kell tartani, hogy az USA támad meg független országokat demokráciaexport címén.

"Ez lenne az alapkövetelmény, hogy egy semleges Ukrajna kialakulhasson, amelyik egyik tömbhöz sem tartozik."

Ehhez az lenne az alapkövetelmény, hogy Ukrajna tartsa tiszteletben a nemzeti kisebbségek jogait. Persze ezekre az EU sem túl érzékeny, szóval nem csoda, hogy Ukrajna ellen semmiféle szabnkciókat nem hoztak pl. a magyar és az orosz kisebbség jogainak - sőt már meglévő jogainak - csorbítása miatt.

Az oroszok meg hülyék lennének kivonulni a fentiek és Ukrajna semlegességének garantálása nélkül. Írtam már neked, a mostani kvázi háborús helyzet az egyedüli garancia arra, hogy Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz. A jelenlegi oroszellenes ukrán vezetés azonnal csatlakozna a NATO-hoz, az meg örömmel felvenné tagjai közé Ukrajnát, ha ez az állapot megszűnne.

Ez a helyzet mellesleg Ukrajnának is megfelel, mert elvonja a figyelmet a gyalázatos gazdasági helyzetről. Nem gondolod, hogy milyen vicces, hogy az ukrán politikusok az USA-hoz fordultak annak érdekében, hogy Oroszország továbbra is Ukrajnán keresztül (is) szállítson foldgázt? Mégis mi köze Ukrajnának vagy az USA-nak ahhoz, milyen útvonalon szállít Oroszország földgázt?

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2022.01.06. 22:52:18

@chrisred: De a folytatás előtt párhuzamot vontál. A folytatás pedig irrealitás. Ha idegen megszállással próbálták volna meg leverni a vörös csillagot a Kreml tetejéről, annak nukleáris holokauszt lett volna a vége.

Coyothe 2022.04.02. 14:52:03

Így utólag: nem sokat tévedtünk, 2022 február 24-én hajnalban kezdődött a háború!

gigabursch 2023.07.19. 20:20:20

Érdekes, hogy ennyi idő távlatában hány nick volt, amely végleg eltűnt...

Ami meg a háborút illeti:
Kb fél éve villant fel bennem, látva a képeket, hogy azzal hogy a az AEÁ és egyebek 1956-ban letojtak minket, éleben maradt sokszázezer magyar és nem lett rommá lőve egy fél ország.
Igen, sajnos a megmaradt hatalom kivégeztetett 2-3000 embert és valamennyi belövés is történt, de az ami most a mai ukrajnában történik, az legalább messze elkerült minket.
Nem gondoltam volna korábban sose azt, hogy jobb lerohanva lenni, mint a szabadságért(?) tönkremenni és belepusztulni.
Ráadásul az a szabadság - ami megkérdőjeleztem -, az több, mint kérdéses.

Coyothe 2023.07.19. 20:25:25

@gigabursch: Ukrajna küzd, az ukránok véreznek, halnak a frontokon, de kitartanak. A hazájukért harcolnak, szemben az orkokkal, akik kényszerből lőnek. Lehet, hogy győz végül az ork-sereg, de soha nem lesz örömük a megszállt Ukrajna birtoklásában, mert mindig lázadni fognak, partizán-akciókkal, merényletekkel.

Egyébként én hiszem végül majd felosztják Ukrajnát:
jager.blog.hu/2023/07/03/ukrajna_uj_hatarai
süti beállítások módosítása